canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Alqodismenoreya

Alqodismenoreya – ümumi veziyyetin pozulması ile müşayiet olunan ağrılı aybaşıdır. Uşaqlığın inkişaf anomaliyaları, hormonal pozğunluqlar, MSS oyanıqlığı, bir sıra iltihabi ve qeyri-iltihabi xestelikler, abortlar ve fesadlaşmış doğuşla elaqedar uşaqlığın üzvi zedelenmeleri fonunda baş verir. Alqodismenoreya üçün aybaşının ilk günlerinde qarnın aşağı nahiyesinde sızıldayan ve ya tutmaşekilli ağrı xarakterikdir. Bundan elave xestelik zamanı zeiflik, ürekbulanma, ödem, baş ağrıları, başgicellenme, terleme, qebizlik ve ya ishal, emek qabiliyyetinin azalması elametlerine de rast gelmek mümkündür. Diaqnoz anamnez, şikayetler ve obyektiv müayineler esasında qoyulur. Müalice üsulu xesteliyin yaranma sebeblerinden asılıdır.

Alqodismenoreya barede ümumi melumat
Alqodismenoreya – aybaşının ilk günlerinde ümumi narahatlıq fonunda yaranan tutmaşekilli ve ya sızıltılı ağrılarla seciyyelenir. Xestelik geniş yayılaraq, reproduktiv yaş dövründe olan qadınların 30-50%-de qeyde alınır. Her 10 xesteden birinde emek qabiliyyetinin ifadeli pozulması müşahide olunur. Alqodismenoreya birincili (essensial) ve ya ikincili (simptomatik) ola biler. Birincili alqodismenoreyaya yeniyetme dövründe rast gelinir, bu patologiya qadın cinsiyyet orqanlarının xestelikleri ile elaqeli olmur. İkincili dismenoreya adeten 30 yaşdan sonra iltihabi ve ya qeyri-iltihabi ginekoloji xestelikler, fesadlaşmış doğuş, travmatik abort neticesinde inkişaf edir. Müalice ginekoloji sahenin mütexessisleri terefinden heyata keçirilir.

Alqodismenoreyanın yaranma sebebleri
Alqodismenoreyanın sebebleri
Birincili alqodismenoreyanın yaranma sebebleri mexaniki, endokrin, neyropsixogen ve konstitutsional menşeli ola biler. Mexaniki sebeblere aybaşı qanının normal axınına mane olan patoloji halları: uşaqlığın inkişaf anomaliyaları, uşaqlığın veziyyetinin pozulması (hiperantefleksiya), uşaqlıq boynunun atreziyası ve s. misal göstermek olar. Alqodismenoreyanın endokrin menşeli sebeblerine prostaqlandinlerin heddinden


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7301 / 1174