canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Alqomenoreya

Alqomenoreya (aybaşı zamanı ağrılar) – aybaşını müşayiet eden müxtelif intensivlikli ağrı sindromudur. Bütün aybaşı müddetinde ve ya ilk günlerde qarnın aşağı nayihesinde tutmaşekilli ve ya sızıldayıcı xarakterli ağrılarla tezahür edir. Güclü ağrılar qadının aktivliyini mehdudlaşdıra ve ehvalını kifayet qeder pisleşdire biler. Ekser hallarda alqomenoreya qadın cinsiyyet orqanlarının xesteliklerinin (cinsiyyet orqanlarının inkişaf anomaliyaları ve iltihabi prosesi, endometrioz) yanaşı elameti kimi özünü büruze verir. Proqnoz esas patologiyanın müalicesinden asılıdır.

Alqomenoreya barede ümumi melumat
Aybaşı funksiyasının en çox rast gelinen ve qanaxmanın ağrılı gedişi ile xarakterize olunan pozğunluğu alqomenoreya ve ya ağrılı aybaşı adlanır. 14-15 yaşlı qızların 70%-i aybaşı zamanı diskomfort ve zeif ağrılardan, diger 10%-i ise ehval-ruhiyye ve iş qabiliyyetine tesir eden intensiv ağrılardan şikayetlenirler. Bezen alqomenoreya qusma (84%), ishal (79%), başgicellenme (23%), baş ağrıları (13,5%), bayılma (16%) ile müşayiet olunur. Aybaşı ağrılı ve qeyri-müntezem xarakter daşıdıqda, bu hal alqodismenoreya kimi qiymetlendirilir.

Müasir ginekologiya alqomenoreya problemine ciddi yanaşır, çünki o, qadın orqanizminde geden pozğunluqların ilkin siqnalı ola biler. Ağrılı aybaşı hallarında ginekoloqa müraciet etmek meslehet görülür.


Alqomenoreyanın elametleri
Alqomenoreyanın elametleri
Alqomenoreyanın aparıcı elameti qarında olan ağrılardır. Ağrı hissiyyatı esasen aybaşının ilk günlerinde ve ya onun başlanmasından 10-12 saat evvel yaranır. Ağrı sindromu tedricen azalmaqla aybaşını 1-2 gün müşayiet edir. Ağrı deşici, sızıldayıcı, dartıcı xarakterli ola biler. Ekser hallarda ağrı tutmaşekilli olub, sidik kisesi, düz bağırsaq, bel nahiyesine irradiasiya edir. Alqomenoreya zamanı çox vaxt ürekbulanma, mede-bağırsaq pozulmaları, halsızlıq, heyecan, yuxusuzluq ve ya eksine yuxululuq müşahide olunur.

Alqomenoreya, ağrılı aybaşının olacağını gözlemek qadının


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7301 / 1164