canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Atrofik kolpit

Atrofik kolpit – uşaqlıq yolunun hipoestrogeniya ve çoxqatlı epitelin nazikleşmesi neticesinde yaranan involyutiv distrofik ve iltihab menşeli toxuma deyişikliyidir. Bu patologiya uşaqlıq yolunun selikli qışasının quruluğu, qaşınma, dispareuniya, residivleşen iltihab, cinsi yollardan axan, yayılan qanlı ifrazatla tezahür edir. Xesteliyin diaqnozu ginekoloji müayine, kolposkopiya, yaxmanın müayinesi esasınnda qoyulur. Atrofik kolpitin müalicesi yerli ve ümumi hormonoterapiyadan ibaretdir.

Atrofik kolpit barede ümumi melumat
Atrofik kolpit postmenopauza dövründe olan qadınlar ve süni yaradılmış menopauzalı xesteler üçün xarakterikdir. Bu patologiya ginekoloji xesteliklerin texminen 40%-ni teşkil edir. Atrofik kolpit fizioloji ve ya süni menopauzanın inkişafından 5-6-il sonra müşahide olunur. Xestelik zamanı estrogenlerin seviyyesinin azalması fonunda uşaqlıq yolunda quruluq, qaşınma, diskomfort hissi, residivleşen vaginal axıntı, cinsi akt zamanı yaranan ağrı ve qanlı ifrazatla xarakterize olunan patoloji simptomokompleks yaranır.

Atrofik kolpitin etiologiya ve patogenezi
Atrofik kolpitin sebebleri
Afrofik kolpitin inkişafı tebii menopauza dövrünün yaranması, ooforektomiya, adneksektomiya, yumurtalıqların şüalanması fonunda inkişaf edir. Esas yaranma sebebi uşaqlıq yolu epitelinin proliferasiyasının dayanması, vezilerin sekresiyasının azalması, selikli qışanın nazilmesi, onun yüksek hessaslığı ve quruluğu ile müşayiet olunan hipoestrogeniya – estrogen çatışmazlığı sayılır.


Qlikogenin olmaması, laktobasillerin azalması ve pH seviyyesinin yükselmesi ile elaqedar uşaqlıq yolunun biosenozunun deyişilmesi yerli şerti-patogen mikroorqanizmlerin aktivleşmesine ve orqanizme xaricden bakteriyaların daxil olmasına sebeb olur. Selikli qişanın ginekoloji müdaxileler ve cinsi elaqe zamanı yaranan mikrotravmaları infeksiyalar üçün giriş qapısı sayılır. Zeiflemiş ümümi immunitet ve xroniki ekstragenital xestelikler fonunda uşaqlıq yolunun seliki qışasının yerli


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7301 / 1174