canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Aybaşı pozğunluğu

Qadın orqanizminde müeyyen intervallarla baş veren aybaşı qanaxmaları ile müşayiet olunan, ritmik tekrarlanan, hormondan asılı prosesler aybaşı sikli adlanır. Aybaşı sikli erzinde orqanizmde hamileliyin baş tutması ve gedişi: yumurtahüceyrenin inkişafı ve yetişmesi, onun mayalanması ve uşaqlığın selikli qişasına implantasiyası üçün zeruri şeraitin yaradılmasına yöneldilmiş bir sıra deyişiklikler yaranır. Aybaşı funksiyasının formalaşması pubertat (cinsi yetişkenlik) dövrüne aid edilir. Bir qayda olaraq, menarxe (ilk aybaşı) 11-14 yaşlarda müşahide olunur, 1-1,5 il erzinde aybaşı sikli müntezem şekil alır.

Aybaşı pozğunluğu barede ümumi melumat
aybaşı siklinin pozğunluqlarının sebebleri
Aybaşı sikli erzinde orqanizmde hamileliyin baş tutması ve gedişi: yumurtahüceyrenin inkişafı ve yetişmesi, onun mayalanması ve uşaqlığın selikli qişasına implantasiyası üçün zeruri şeraitin yaradılmasına yöneldilmiş bir sıra deyişiklikler yaranır. Aybaşı funksiyasının formalaşması pubertat (cinsi yetişkenlik) dövrüne aid edilir. Bir qayda olaraq, menarxe (ilk aybaşı) 11-14 yaşlarda müşahide olunur, 1-1,5 il erzinde aybaşı sikli müntezem şekil alır.

Siklin müddeti hazırkı aybaşının 1-ci gününden növbeti aybaşının birinci gününe kimi hesablanır. Aybaşı siklinin individual fizioloji xüsusiyyetlerinden asılı olaraq, normada aybaşı sikli 21 günle 30-35 gün arasında deyişir, ekser hallarda 28 gün teşkil edir. Aybaşı siklinin sönmesi 45-50 yaşda, klimakterik dövrde baş verir.


Aybaşı sikli baş beynin qabığı, hipofiz, hipotalamus, yumurtalıqlar terefinden icra olunan, uşaqlıq yolu, uşaqlıq, süd vezilerini ehate eden mürekkeb neyrohumoral mexanizm terefinden tenzimlenir.

Hipotalamo-hipofizar sistem terefinden sintez olunan qonadotrop hormonlar – FSH, LH ve LTH (follikul stimule edici, lüteinleşdirici, lüteotrop hormonlar) aşağıdakı fazalardan ibaret yumurtalıq sikline (yumurtalıqlarda baş veren deyişikliklere) sebeb olur:

Mayalanma baş vermedikde aybaşı siklinin sonunda


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7301 / 1163