canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Aybaşının gecikmesi

Aybaşının gecikmesi – siklik qanaxmanın 35 günden artıq müşahide olunmaması ile seciyyelenen aybaşı funksiyasının pozulmasıdır. Fizioloji sebebler (hamilelik, premenopauza ve s.), elece de müxtelif üzvi ve ya funksional pozğunluqlarla elaqeli olur. Aybaşının gecikmesi qadının müxtelif yaş dövrlerinde: cinsi yetişkenlik dövrü, reproduktiv ve premenopauza dövründe baş vere biler. Aybaşının 5 günden artıq gecikmesi hekime müraciet etmek üçün sebeb hesab olunur. Aybaşının gecikmesinin diaqnostikası bu simptomun esas yaranma sebebinin aşkar olunmasına yöneldilmişdir. Müalice taktikası yaranma sebebine esasen teyin olunur.

Aybaşının gecikmesi barede ümumi melumat
Aybaşının gecikmesi menstrual siklin pozulması olub, aybaşı qanaxmasının ehtimal olunan vaxtda başlamaması ile xarakterize olunur. 5-7 günden az davam eden aybaşının gecikmesi patologiya kimi qiymetlendirilmir. Aybaşı gecikmesinin formalarına menstrual qanaxmaların seyrekleşmesi ile tezahür eden aybaşı siklinin oliqomenoreya, opsomenoreya ve amenoreya tipli pozğunluqları aiddir. Aybaşının gecikmesi qadının müxtelif yaş dövrlerinde: cinsi yetişkenlik dövrü, reproduktiv, premenopauza dövründe fizioloji ve ya patoloji sebeblerden yaranır.

Pubertat dövrde menstrual funksiyanın nizamlanması zamanı aybaşının gecikmesi tebii, fizioloji hal sayılır. Bu dövrde aybaşı 1-1,5 il erzinde qeyri-müntezem xarakter daşıya biler. Reproduktiv yaşlı qadınlarda aybaşının gecikmesi yalnız hamilelik dövründe normal hesab olunur.


5-7 günden artıq davam eden aybaşı gecikmesinin diger variantları tebii hal sayılmadığından bele veziyetlerde tecili olaraq ginekoloqa müraciet etmek lazımdır. Aybaşı sikli reproduktiv funksiyanı destekleyen ve qadının ümumi sağlamlığı ile bağlı istenilen kenaraçıxmaları eks etdiren deqiq mexanizmdir. Aybaşı gecikmesinin sebeb ve mexanizmlerini daha yaxşı anlamaq üçün menstrual siklin xarakteristikasında norma ve kenaraçıxma hallarını bilmek lazımdır.

Aybaşı siklinin


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7302 / 1161