canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Çoxdöllü hamilelik

Çoxdöllü hamilelik — ana betninde 2 ve ya daha çox dölün formalaşması ile xarakterize olunur. Hestasiyanın 2-ci trimestrinden başlayaraq qarnın hecmi ve beden çekisinin süretle artması, uşaqlıq dibinin hündürde yerleşmesi, uşaqlığın müxtelif sahelerinde intensiv terpenişler, çoxsaylı kiçik, 3 ve daha artıq böyük hisselerin ellenmesi, spesifik xarici elametlerin yaranması (qarnın ön divarında ekizler arasında şırım, yeherebenzer uşaqlıq) ile tekdöllü hamilelikden ferqlenir. Diaqnoz USM, AFP, XQ seviyyelerinin teyinine esasen qoyulur. Hamileliyin aparılması xüsusi diqqet teleb edir ve adeten Qeyseriyye kesiyi emeliyyatı ile başa çatdırılır.

Çoxdöllü hamilelik barede ümumi melumat
Müxtelif regionlarda çoxdöllü hamileliyin rastgelme tezliyi 1-2% teşkil edir, bununla yanaşı monoziqot ekizlerin yayılması nisbi stabil (0,35-0,5%) qalır, diziqot döller ise artma tendensiyasına malikdir, bu da reproduktiv texnologiyanın (EKM, induksiya olunmuş hamileliyin) tetbiqinin çoxalması ile izah olunur. Son 20 il erzinde müxtelif ölkeler üzre çoxdöllü hamilelik 2 defe artıq qeyd olunur (keçen esrin sonunda 1:50-den 1:101 seviyyesine qeder artmışdır). Ekizlerin doğulma tezliyi 1:87, üçemlerde— 1:6 400, dörd ve ya çox döllerde ise 1:51 000 beraberdir. Çöxdöllü hamileliyin ehtimalı qadının yaşına mütenasib olaraq artır, esasen irqi mensubiyyetden asılı olur (afrikalılar arasında tez-tez, asiyalı qadınlarda ise nadir hallarda rast gelinir).

Çoxdöllü hamileliyin sebebleri
Çoxdöllü hamileliyin sebebleri
Uşaqlıqda 2 ve daha çox dölün inkişafı bir neçe yumurtahüceyrenin mayalanması ve ya erken inkişaf merhelesinde (adeten ziqota, morula, blastula merhelelerinde) embrionun bölünmesi neticesinde baş verir. Bir yumurtahüceyreden formalaşan çoxdöllü hamileliklerin yaranma sebebleri kifayet qeder öyrenilmemişdir. Mamalıq ve ginekologiya sahesinin mütexessislerinin müşahidelerine esasen müxtelif yumurta ekizlerinin inkişafı aşağıdakı amillerin tesirinden asılıdır:


Müasir reproduktiv


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7309 / 1055