canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Doğuş travması

Doğuş travması – doğuş gücünün tesirinden ana ve ya uşağın toxuma ve orqanlarında baş veren müxtelif zedelenmeleri özünde birleşdiren ümumi anlayışdır. Ananın doğuş travmaları arasında hematoma, vulva, aralıq ve uşaqlıq yolunun cırılmaları, uşaqlığın zedelenmesi, urogenital ve rektogenital fistulaların yaranması, çanaq sümüklerinin deformasıyası müşahide edilir. Doğuş travmalarının ekseriyyeti heyati tehlüke daşıya biler. Doğuş travmalarının diaqnostikası xarici baxış, ginekoloji müayineler, instrumental üsullara esaslanır. Ananın doğuş travmalarının müalicesi tecili cerrahi müdaxilenin aparılmasına ve dar ixtisaslı hekimlerin (uroloq, proktoloq, travmatoloq) celb olunmasına yöneldilir.

Doğuş travması barede ümumi melumat
Doğuş ana ve döl üçün çetin bir sınaq sayılır, uşaq doğulduqdan sonra çox zaman mütexesisler terefinden zahı ve yenidoğulmuşların müxtelif travmaları ve doğuşdan sonrakı pozğunluqlar qeyd olunur. Mamalıq ve ginekologiyada ana ve uşaq doğuş travmatizmi ayırd edilir. Yenidoğulmuşun doğuş travmalarına periferik ve merkezi sinir sisteminin zedelenmeleri, sümükler, yumşaq toxumalar, daxili orqanların travmaları aiddir. Bu icmal çerçivesinde qadınlarda rast gelinen esas doğuş travmaları nezerden keçirilecek.

Doğuş prosesinde ananın doğuş yollarının kifayet qeder gerilmesi ekser hallarda onların zedelenmesi ile neticelenir. Doğuş travmaları sethi xarakterli (meselen, qançırlar, çatlar) olub, doğuşdan sonrakı dövrün erken merhelelerinde öz-özüne sağala biler. Bezen doğuş travmaları ciddi ağırlaşmalara, elilliye ve hetta qadının ölümüne getirib çıxarır. Ananın doğuş travmaları arasında hematomalar; vulva, uşaqlıq yolu, uşaqlıq cismi ve boynunun cırılmaları, uşaqlığın çevrilmesi; çanaq sümüklerinin aralanması; urogenital ve rektogenital fistulalalar izlenilir.


Ananın doğuş travmalarının ümumi sebebleri
doğuş travmalarının sebebleri
Ananın çoxformalı doğuş travmaları müxtelif mexaniki ve histopatik sebeblerden yaranır. Mexaniki amillere


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7312 / 950