canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dölün hemolitik xesteliyi

Dölün hemolitik xesteliyi – müeyyen antigenler üzre ana ve dölün qan uyğunsuzluğu neticesinde yaranan betndaxili immunoloji münaqişedir. Bu zaman plasentar baryerden keçen ananın anticisimlerinin tesirinden uşağın eritrositleri hemolize uğrayır. Dölün hemolitik xesteliyi ödemli, sarılıqlı, anemik formada gederek, ağır hallarda hetta dölün betndaxili ölümüne sebeb ola biler. Diaqnostik meqsedle dölyanı maye (amniosentez), göbek ciyesi qanı, yenidoğulmuşda bilirubin ve hemoqlobinin müayinesi aparılır. Dölün hemolitik xesteliyinin müalicesi fototerapiya, mehlulların venadaxili infuziyası, mübadileli qan köcürmenin aparılmasından ibaretdir.

Dölün hemolitik xesteliyi barede ümumi melumat
Hemolitik xesteliyin patogenetik esasını ana ve döl qanının immunoloji uyğunsuzluğu (antigen-anticisim) sebebinden yaranan prosesler teşkil edir. Bu halda döl qanında mövcud olan antigenler ataya mexsus olur, ananın qanında onlara rast gelinmir. Ekser hallarda (250 hamilelikden birinde) dölün hemolitik xesteliyi rezus-münaqişe zamanı inkişaf edir; bundan elave bu patologiya qan qrupu uyğunsuzluğu zamanı yarana biler. Dölün hemolitik xesteliyi 3.5% hallarda perinatal ölümle neticelenir.

Dölün hemolitik xesteliyi zamanı döl antigenlerine qarşı yaranan, plasentar baryerden keçen ananın anticisimlerinin tesirinden uşaqda eritrositlerin hemolizi ve hemopoezin zeiflemesi baş verir. Erltrositlerin parçalanma mehsullarının dölün (yenidoğulmuşun) orqanizmine toksiki tesiri anemiyaların yaranması, bilirubin ve blast (formalaşmamış) eritrositlerin artmasına sebeb olur.


Dölün hemolitik xesteliyinin yaranma sebebleri
Dölün hemolitik xesteliyinin sebebleri
Dölün hemolitik xesteliyine sebeb olan immunoloji uyğunsuzluq çox hallarda Rezus (Rh) sistemi üzre qanın izoseroloji uyğunsuzluğu (anada Rh-menfi, dölde Rh-müsbet qan) zamanı yaranır. Bele hal rezus-uyğunsuzluq adlanır. Bu zaman izoimmunizasiya 2 yolla baş vere biler: yatrogen yol (keçmişde Rh(+) qan köçürülmesi neticesinde qadının


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7313 / 873