canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dölyanı maye ile emboliya (DME)

Dölyanı maye ile emboliya (DME) – amnion mayesinin ananın qan dövranına düşmesi neticesinde bu mayenin komponentlerine qarşı anafilaktoid reaksiyanın inkişafı ile müşayiet olunan patologiyadır. Klinik elametler kardiopulmonal şok ve koaqulyasiya sisteminin pozulması ile elaqedar yaranır. Diaqnostika fizikal, laborator ve instrumental müayinelerin neticelerine esaslanır. Dölyanı maye ile emboliyanın müalicesi anafilaktoid reaksiyanın aradan qaldırılması, ürek-damar ve teneffüs sisteminin normallaşdırılması, sirkulyasiya eden qanın hecminin ve hemostaz sisteminin berpasından ibaretdir.

Dölyanı maye ile emboliya barede ümumi melumat
Dölyanı maye ile emboliya ve ya hamileliyin anafilaktoid sindromu amnion mayesinin ananın qan dövranına düşmesi ile xarakterize olunan patoloji veziyyetdir. DME-nin klinik şekli ilk defe 1926-cı ilde braziliyalı hekim C.Meyer terefinden tesvir olunmuşdur. 1941-ci ilde amerikalı P. Şteyner ve K. Laşbou bu veziyyetin elametlerini xüsusi mamalıq sindromu altında birleşdirmişdir. Dölyanı maye ile emboliya her 10 000 doğuşdan 1-8 halda qeyde alınır. Bu ağırlaşma zamanı ana ve perinatal ölüm göstericisi 84-87%-e çatır. Ana ölümünün ümumi strukturunda dölyanı maye ile emboliyanın payı 15-17% teşkil edir.

Dölyanı maye ile emboliyanın sebebleri
Dölyanı maye ile emboliyanın sebebleri
Dölyanı maye ile emboliyanın bir neçe inkişaf mexanizmi ayırd edilir: uşaqlıqdaxili tezyiqin yükselmesi, uşaqlıq venalarında tezyiqin azalması, döl kisesi ile zedelenmiş qan damarları arasında birbaşa elaqenin olması. Birinci qrupa normada doğuş fealiyyeti prosesinde döl kisesinde 20 mm su sütünundan artıq olmayan tezyiqi heddinden artıq yükselden amiller daxildir. Bele hallarda dölyanı maye ile emboliyaya çoxdöllü hamilelik, uşağın beden çekisinin 4500q-dan yüksek olması («iri döl»), dölyanı mayenin çoxluğu, çanaq gelişi, uşaqlıq boynunun elastikliyinin itirilmesi, uşaqlığın yığılma fealiyyetinin stimulyasiyasının düzgün aparılmaması, uşağın süretli


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7313 / 803