canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Endometrioz

Endometrioz – uşaqlığın vezili toxumasının (endometriumun) onun hüdudlarından kenarda: yumurtalıqlar, uşaqlıq boruları, uşaqlığın qalınlığı, sidik kisesi, periton, düz bağırsaq ve diger uzaq orqanlarda hormondan asılı patoloji artmasıdır. Endometriumun fraqmentleri (heterotopiyalar) diger orqanlarda çoxalaraq, uşaqlığın endometriumunda olduğu kimi aybaşı sikline uyğun siklik deyişikliklere uğrayırlar. Endometriumun bu deyişiklikleri ağrı, zedelenmiş orqanın hecminin artması, heterotopiyalardan aylıq qanlı ifrazatlar, aybaşı funksiyasının pozulması, süd vezilerinden axıntılar, sonsuzluqla tezahür edir.

Endometrioz barede ümumi melumat
Endometrioz – morfoloji ve funksional cehetden endometriuma (uşaqlığın selikli qişası) benzeyen toxumaların xoşxasseli patoloji artmasıdır. Cinsiyyet sisteminin müxtelif şöbelerinde ve onun hüdüudlarından kenarda (qarın divarı, sidik kisesinin selikli qişası, kiçik çanaq peritonu, ağciyerler, böyrekler ve diger orqanlarda) müşahide edilir. Klinik tezahürler prosesin lokalizasiyasından asılıdır. Ümumi elametlere – ağrı, endometrial düyünlerin böyümesi, aybaşıdan evvel ve ya menstruasiya zamanı xarici sahelerden qanlı ifrazatın axması aiddir. Genital endometrioz yumurtalığın kistası, aybaşı siklinin pozulması, elece de sonsuzluğa sebeb ola biler.

Endometrioz ginekoloji xestelikler arasında rastgelme tezliyine göre iltihabi prosesler ve uşaqlığın miomasından sonra üçüncü yerde durur. Endometrioz adeten 25-40 yaşlı pasiyentlerde (texminen 27%) qeyde alınır, aybaşı funksiyasının formalaşması zamanı 10% qızlarda ve klimaks dövründe 2-5% qadınlarda müşahide edilir. Diaqnostikanın mürekkebliyi ve bir sıra hallarda endometriozun simptomsuz gedişi ile elaqedar xesteliyin yayılma tezliyinin daha yüksek olması ehtimal edilir.


Endometrioz barede ümumi melumatlar ve onun tesnifatı
Endometriozun yaranma sebebleri
Endometriozun tezahürleri onun ocaqlarının yerleşmesinden asılıdır. Bununla bağlı endometrioz lokalizasiyaya esasen tesnif


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7316 / 537