canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ginekoloji müayine

Ginekoloji müayine – xarici ve daxili cinsiyyet orqanlarının veziyyetini obyektiv qiymetlendirme üsuludur. Bunun üçün pasiyent xüsusi kresloda uzanır. Ginekoloq vulva ve aralıq nahiyesini gözden keçirdikden sonra uşaqlıq yolunu ve boynunu xüsusi güzgülerle müayine edir. Gösterişlere esasen bimanual, rektal, rektovaginal müayineler yerine yetirilir. Ehtiyac olduqda analiz üçün yaxma götürülür.

Ginekoloji müayine xarici cinsiyyet orqanlarına vizual baxışdan başlanır. Hekim böyük ve kiçik cinsiyyet dodaqlarının quruluşunu, parauretral ve uşaqlıq yolu dehlizindeki vezilerin, uretranın veziyyetini deyerlendirir. Sonra cinsiyyet dodaqlarını aralayaraq, cinsi yarığın açılmasına diqqet yetirir. Uşaqlıq yolu ve uşaqlığın sallanmasını üze çıxarmaq üçün pasiyente gücenmek teklif olunur.

ginekoloji müayinenin aparılması
Müayinenin növbeti merhelesi ginekoloji güzgülerle uşaqlıq yolu ve boynunun yoxlanılmasıdır. Bu meqsedle müxtelif ölçülü, birdefelik, steril güzgülerden istifade olunur. Güzgünü uşaqlıq yoluna daxil etmek üçün ginekoloq baş ve gösterici barmaqlarla cinsiyyet dodaqlarını aralayır. Güzgü bağlı şekilde daxile salınır, sonra içeride açılır. Müayine esnasında uşaqlıq boynunun forması (silindrik, konusvari, deformasiyalaşmış), onun ölçüsü, veziyyeti, selikli qişaların rengi, ifrazatların xarakteri, patoloji prosesler (eroziya, displaziya) müeyyen edilir.


Sonra hekim II-III barmaqlarını xestenin uşaqlıq yoluna daxil edir. Aralıq, çanaq dibi ezeleleri, uşaqlıq yolu ve boynunun divarlarını yoxlayır. Ardınca ikielli müayine (vaginoabdominal, bimanual) aparır. Onun kömeyile uşaqlıq ve onun artımları, çanaq peritonunun veziyyeti qiymetlendirilir. Bunun üçün ginekoloq sağ elinin barmaqlarını uşaqlıq yoluna salır, sol elini ise qarın divarını qoymaqla, onu palpasiya edir. Uşaqlığın müayinesi onun veziyyetini, formasını, ölçüsünü ve hereketliyini teyin etmeye imkan verir. Yumurtalıq ve uşaqlıq borularını yoxlamaq meqsedile hekim ellerini çanağın sol ve sağ


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7328 / 1232