canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelerde karies

Hamilelerde karies — hestasiya dövründe aşkarlanan diş minası, sement ve dentinin destruksiyasıdır. Dişlerin renginin deyişmesi, onların sethinde tünd ve ya ağ lekelerin emele gelmesi, mexaniki, temperatur, kimyevi qıcıqlandırıcılara qarşı hessaslığın artması, kontakt zamanı ağrı sindromunun yaranması ile tezahür edir. Stomatoloji güzgü ve zond, karies-detektorla vital renglenme, transillüminasiya, lazer müayine, elektroodontodiaqnostikanın kömeyile aşkar olunur. Müalice remineralizeedici terapiya, plomblanmadan ibaretdir.

Hamilelerde karies barede ümumi melumat
Mamalıq ve ginekologiya sahesinin mütexessislerinin müşahidelerine esasen karies hestasiya dövrünün en geniş yayılmış patologiyalarından sayılır. Normal gedişli hamileliyi olan qadınların 91,4%-de, hestozlu hamilelerin ise 94%-de aşkarlanır. Hamilelerde zedelenmiş dişlerin orta sayını eks etdiren kariesin intensivlik seviyyesi yükselir. Ümumilikde populyasiya üzre bu gösterici 2,7-4,4, hamilelerde ise 5,4-6,5 hesab olunur. 79% hamilelerde minanın hessaslığının artması (hiperesteziya) qeyd olunur. Adeten patologiyaya fiziki ve emosional yüklenmelere meruz qalan, qida rasionunda karbohidratların üstünlük, mineral maddelerin ise azlıq teşkil etdiyi, dişlerine müntezem qulluq etmeyen az teminatlı ailelerde rast gelinir.

Hamilelerde kariesin yaranma sebebleri
Hamilelerde kariesin müalicesi
Dişin sert toxumalarının dağılmasının esas etioloji amili kariesogen streptokokklar (Str. mutans, Str. mitis, Str. salivarius, Str. sanguis) ve diş erpinin laktobakteriyaları terefinden ifraz olunan turşuların tesiri hesab olunur. Qeyri-kafi gigiyenik qulluq, stomatoloji qüsurların (minada çuxur, çatların) olması, fermentleşen karbohidratlar, şirin ve turş mehsulların heddinden artıq qebulu, tez-tez qidalanma, tüpürcek ifrazının pozulması, suda flüoridlerin aşağı konsentrasiyası kariesin yaranma ehtimalını artırır. Hamilelerde diş toxumasının zedelenmesine sebeb olan elave amiller aşağıdakılardır:


Tüpürceyin


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7330 / 1229