canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelik dövründe mexmerek

Hamilelik dövründe mexmerek – hava-damcı yolu ile ötürülen ve dölün ağır inkişaf qüsurlarına sebeb olan virus infeksiyasıdır. Xestelik limfa düyünlerinin böyümesi, hipertermiya, öskürek, konyunktivitle müşayiet olunur. Hamilelik zamanı mexmerekle yoluxmadan 2-3 gün sonra papulyoz sepkiler yaranır, patoloji elementler evvelce üzde emele gelir, sonra ise beden, el ve ayaqlara yayılır. Mexmereyin diaqnostikasında immunoloji marker sayılan IgM teyin eden seroloji testlerden istifade olunur. Xesteliyin spesifik müalicesi mövcud deyil, dölün ağır inkişaf qüsurları zamanı mexmerek hamileliyin pozulmasına gösteriş hesab edilir.

Hamilelik dövründe mexmerek barede ümumi melumat
Hamilelik dövründe mexmerek – virus menşeli xestelik olub, yüksek kontagiozluğa malikdir. Bu xestelik hemçinin «alman qızılcası» ve «rubella» kimi köhne adlarla meşhurdur. Qadın üçün bu patologiya heç bir risk daşımır, lakin embrionunun zedelenme ehtimalının yüksek olması ile elaqedar mexmerek tehlükeli xestelik hesab olunur. Hamilelik zamanı mexmerek az hallarda müşahide olunur. Xestelik esasen uşaqları ehate edir, reproduktiv yaşlı qadınların ise 20-30%-i qanda anticisimlerin olmaması sebebinden yoluxmaya meruz qalır.

Hamilelik zamanı mexmereyin tehlükeliyi hem de ondan ibaretdir ki, patologiya neinki keskin, elece de xroniki formada gederek heç bir klinik elametle müşahide olunmaya biler. Bele veziyyetde döl üçün mövcud olan riskleri vaxtında aşkar etmek ve uşağın anadangelme patologiyalarının olub-olmadığını nezere almaqla hamileliyin aparılma taktikasını seçmek mümkün olmur. Hamilelik dövründe mexmerek embriogenezin müddetinden asılı olaraq müxtelif dereceli tehlükeler kesb edir. I trimestrde virusa yoluxma (xüsusen ilk heftelerde) 80% hallarda inkişaf qüsurları ile neticelenir. II trimestrde qeyri-qenaetbexş sonluq riski 75% uşaqlarda izlenilir, 28-ci hefteden sonra bu gösterici 50%-e qeder azalır.


Hamilelik dövründe mexmereyin yaranma sebebleri
Hamilelik dövründe mexmereyin


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7338 / 1196