canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelik planlama

Hamilelik planlama çox vacib merheledir ve qadın bu dövre evvelceden hazırlaşmalıdır. Uşağın sağlam doğulması ve ananın hamilelikde fesadlarla üzleşmemesi üçün mayalanmadan evvel bir sıra merhelelerden keçilmelidir.

Hamilelik planlama – valideyn olmaq isteyen cütlüklerin müeyyen zererli verdişlerden imtina etmesinden, kompleks diaqnostika ve müvafiq müalice üsullarının aparılmasından ibaretdir. Bu merheleye texmin olunan mayalanmadan en azı 3 ay evvel başlamaq lazımdır.

İlk növbede cütlüklerin qidalanma ve heyat terzi normaya salınmalıdır. Qida rasionu balanslaşdırılmalı, meyve ve terevezlere üstünlük verilmelidir. Kişilere siqaret ve spirtli içkileri azaltmaq tövsiye olunur. Hemçinin fiziki aktivlik de normaya salınmalıdır.


Müayine prosesinde her hansı bir xestelik (meselen, cinsi infeksiyalar) aşkarlandıqda ona uyğun tedbirler görülmelidir. Bele yanaşma hamileliyin uğurlu gedişini temin edir.

Hamilelik üçün zererli sayılan amillerden biri de stressdir. Emosional gerginlik arzuolunan hamileliyi gecikdire biler. Bu sebebden hekimler gelecek ana ve ataya bacardıqları qeder sakit olmağı, stress faktorları özlerinden uzaqlaşdırmağı meslehet görürler.

Hamilelik planlama zamanı tibbi müayineler
Hamilelik planlama nece olur?
İlk növbedecütlükler mayalanmaya mane olan, cinsi yolla keçen infeksiyalara göre yoxlanılır. Bunun üçün qadın ginekoloqa, kişi ise uroloq ve ya androloqa müraciet edir. Nesilde irsi xestelikler varsa, kişinin yaşı 40-dan, qadınınkı ise 35-den çoxdursa ve 1 il erzinde hamilelik faktı qeyde alınmayıbsa, o zaman genetikin konsultasiyası gösterişdir. Aparılan analiz ve müayinelerin neticelerine esasen diger mütexessislerin de konsultasiyası teleb oluna biler.

Kişi ve qadınlarda:

Qan qrupu ve rezus-faktorun teyini. Bu, rezus-uyğunsuzluğu teyin etmeye imkan verir.

Qadınlarda hamilelik planlama üçün müayineler:


Kiçik çanaq orqanlarının USM — uşaqlıq ve yumurtalıqların veziyyetini qiymetlendirmeye kömek edir.


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7344 / 1114