canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelikde angina

Hamilelikde angina — damaq, dil badamcıqlarının, udlağın arxa divarı ve qırtlağın limfoadenoid toxumalarının keskin infeksion iltihabıdır. Xestelik boğaz ağrısı, qızdırma, ifadeli intoksikasiya sindromu, çenealtı, bezen ise boyun limfa düyünlerinin böyümesi ve ağrılı olması ile tezahür edir. Angina farinqoskopiya, burun-udlaqdan götürülen yaxmanın bakterioloji ekilmesi ile diaqnostika olunur. Müalice meqsedile sefalosporin, makrolid, β-laktam penisilin, QSİEP, antiseptik mehlullar teyin edilir. Ağır formalı irinli-destruktiv proseslerde absesin yarılması ve absestonzilektomiyanın aparılması mümkündür.

Hamilelikde anginanın sebebleri
Patogenez
Tesnifat
Hamilelikde anginanın elametleri
Ağırlaşmaları
Diaqnostika
Hamilelikde anginanın müalicesi
Proqnoz ve profilaktika
Hamilelikde angina haqqında ümumi melumat
Hamilelikde anginanın sebebleri
Angina (keskin tonzilit) — hamilelerde rast gelinen yuxarı teneffüs yollarının infeksion xestelikleri arasında qrip ve KRVİ-den sonra III yerde dayanır. Töredici neinki badamcıqları, hem de udlaq toxumasını zedelediyinden son zamanlar xesteliyi tesvir ederken “keskin tonzillofaringit” termininden istifade olunur. Pasiyentlerin texminen 80%-de A qrupundan olan β-hemolitik streptokokk aşkarlandığından evveller angina yalnız streptokokk menşeli keskin tonzillit hesab edilirdi. Hazırda ise xesteliyin etiologiyasının daha geniş olduğu sübuta yetirilmişdir.

Angina hamileliyin II yarısında daha çox müşahide olunur. Xesteler arasında 30-35 yaşa qeder qadınlar üstünlük teşkil edir. İltihabın ağır gedişi adeten III trimestrde qeyde alınır. Keskin tonzillitin bakterial formalarının yayılma tezliyi erken baharda, virus menşeli növleri ise payız-qış aylarında en yüksek seviyyeye çatır.


Hamilelikde anginanın sebebleri
Hamilelikde anginanın müalicesi
Hamilelerde keskin tonzillit esasen hava-damcı üsulu ile ötürülen antroponoz infeksiyalar qrupuna aid edilir. Xestelik udlaq helqesinin limfoid töremelerinin patogen ve


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7343 / 1078