canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelikde yalançı sancılar

Hamilelikde yalançı sancılar — uşaqlığın qeyri-müntezem yığılmaları neticesinde yaranan ağrı hissidir. Lakin bu zaman uşaqlıq boynunda açılış olmur. Yalançı sancılar hamileliyin son dövrlerinde, adeten 20-ci hefteden sonra baş verir. Onun esas elametlerine qarnın aşağı hissesinde ve yaxud bel nahiyesinde vaxtaşırı emele gelen tutmaşekilli ağrılar aiddir. Bu veziyyetin diaqnostikasında kardiotokoqrafiyadan, uşaqlıq boynunun güzgülerle müayinesinden ve USM-den istifade edilir. Müalice taktikası hamilelik müddeti ve bu veziyyeti töreden sebebe esasen seçilir.

Sebebleri
Patogenez
Elametleri
Diaqnostika
Hamilelikde yalançı sancılar haqqında ümumi melumat
Hamilelikde yalançı sancıların elametleri
Bu veziyyet ilk defe ingilis hekimi terefinden tesvir olunduğundan onun şerefine «Brekston-Hiks sancıları» adlanır. Hemin hekim hele 1872-ci ilde qeyd etmişdir ki, qadınların ekseriyyeti texmin olunan doğuş vaxtından evvel müeyyen sancılar hiss edirler. Bele ağrılar heqiqi doğuş vaxtı ile bağlı qadınlarda çaşqınlıq yaradırdı. Ona göre J.Brekston Hiks yalançı sancılar barede hamileleri qabaqcadan xeberdarlıq etmeye başlayır.

Statistik melumatlara esasen hamilelikde yalançı sancılar 33% hallarda qeyde alınır. İlk defe ana olmağa hazırlaşanlarla müqayisede tekrar doğan qadınlarda yalançı sancılar hamileliyin daha gec dövrlerinde emele gelir.


Hamilelikde yalançı sancıların sebebleri
Uşaqlığın yığılma aktivliyi hipofizin fealiyyetinden asılıdır. Hamileliyin 37-ci heftesinden etibaren orqanizm gelecek doğuşa hazırlaşır, oksitosin ve kortizonabenzer maddeler ifraz olunur. Bu hormonların tesirinden uşaqlığın ezele qatı periodik yığılır. Erken merhelelerde yalançı sancılar aşağıdakı sebeblerden baş vere biler:

Hipofiz ve endokrin vezilerin patologiyaları. Hipofizin arxa payının, qalxanbenzer ve böyreküstü vezilerin sintez etdiyi hormonların qanda seviyyesi artdıqda ezele toxuması tez-tez yığılmağa başlayır. O cümleden prolaktinin miqdarı yükseldikde qadın


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7347 / 861