canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İdman amenoreyası

İdman amenoreyası — intensiv meşqlerle elaqedar ovarial-aybaşı siklinin pozulmasıdır. Cinsi inkişafın lengimesi, menarxenin olmaması, 6 ay ve ya daha uzun müddetde aybaşı axıntılarının kesilmesi, anovulyator qanaxmalar (opsomenoreya, oliqomenoreya, poliproymenoreya), maskulinizasiya ile tezahür edir. Diaqnoz streoid honmonların analizi, follikulometriya, densitometriyanın neticelerine esasen qoyulur. Siklin berpası üçün heyat terzinin korreksiyası (meşqlerin azaldılması, daha kalorili qidalanma) meslehet görülür, gösterişlere esasen kalsium preparatları, estrogen-gestagen vasiteler, ovulyasiyanın stimulyatorları teyin edilir.

İdman amenoreyası barede ümumi melumat
1993-cü ilde amenoreya, qeyri-rasional qidalanma, sümüklerin sertliyinin azalmasını özünde birleşdiren «idman triadası» anlayışı ireli sürülmüşdür, bu elametler intensiv meşqler ve qebul edilen qidanın anlaqlı şekilde azaldılması ile bağlı olur. Son 50 il erzinde idman amenoreyası hallarının sayı xeyli artmışdır. Pozğunluq çox zaman yüngül atletika, nümunevi idman növleri (bedii, idman gimnastikası, sinxron üzgüçülük) ile meşğul olan peşekar idmançılarda ve balet reqqaselerinde aşkarlanır.

İdman amenoreyasının yaranma sebebleri
İdman amenoreyasının sebebleri
İdmançılarda aybaşı funksiyasının pozulması intensiv meşqlerin tesirinden orqanizmde geden deyişikliklerle elaqedardır. Hemçinin heyat terzinin ve qida verdişlerinin deyişmesi, hormonal preparatların qebulu pozğunluğun yaranmasına tekan verir. İdman tebabeti, mamalıq ve ginekologiya sahesinin mütexessisleri terefinden amenoreyanın esas sebebleri qeyde alınmışdir:


Fiziki ve psixoloji stress. Gergin meşqler, yarışlar hipotalamo-hipofizar-böyreküstü vez sisteminin aktivleşmesine sebeb olur, bu da qonadotropinlerin sekresiyasının azalmasına, yumurtalıqların endokrin funksiyasının pozulmasına getirib çıxarır.
Piy toxumasının az olması. Ekstraqonad aromatizasiya ve steroidlerin adipositlerde toplanması qadın orqanizminde estrogenlerin


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7347 / 805