canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İkincili amenoreya

İkincili amenoreya– aybaşı tsikli formalaşmış, reproduktiv yaşda olan qadınlarda 6 ay ve daha artıq müddetde aybaşının olmaması ile xarakterize edilir. Patologiyanın esas elameti – 6 aydan az olmayan müddetde aybaşının müşahide edilmemesidir. İkincili amenoreya qarnın aşağı nahiyesinde ağrı (uşaqlıq forması zamanı), psixi pozulma (psixogen forma zamanı), piylenme (endokrin formada) vegetativ pozulma (yumurtalıq formasında) ve s. elametlerle müşayiet olunur. Amenoreyanın yaranma sebeblerini aşkar etmek üçün ümumi ve ginekoloji müayine, hormonal analizler, kiçik çanağın USM, türk yeherinin rentgenoqrafiyası, histero- ve laparoskopiya aparılır. Müalice ikincili amenoreyaya sebeb olan amillerin korreksiyasına yöneldilmişdir.

İkincili amenoreya barede ümumi melumat
İkincili amenoreya – 6ay ve daha artıq müddetde aybaşının kesilmesi ile xarakterize olunan menstrual tsiklin pozulmasıdır. Birincili amenoreyadan ferqli olaraq ikincili forma evveller aybaşısı olan qadınlarda rast gelinir. 16-45 yaşlarda fizioloji sebeblerle (hamilelik, laktasiya, klimaks) elaqeli olmayan ikincili amenoreyanın rastgelme tezliyi 3-10% teşkil edir. İkincili amenoreya reproduktiv sağlamlığın en çetin problemlerinden sayılır, çünki bu patologiyalı qadınlar hemişe sonsuzluqdan eziyyet çekir. Aybaşının spontan kesilmesi orqanizmin ciddi disfunksiyasından xeber verir. Bele hallarda xeste ginekolog, psixiatr ve endokrinoloq terefinden nezaretde olmalıdır.

İkincili amenoreyanın tesnifatı
İkincili amenoreyanın heqiqi ve yalançı formaları mövcuddur. Heqiqi amenoreyanın esasında aybaşı tsiklinin neyroendokrin tenziminin pozulması dayanır. Yalançı amenoreya zamanı yumurtalıqların hormonal funksiyası ve uşaqlığın tsiklik deyişikliklerinin saxlanması fonunda aşkar edilir, bu halda aybaşının olmaması uşaqlıq ve cinsi yollardan qanın axmasının qarşısını alan anatomik maneelerle elaqedardır. Yalançı amenoreya zamanı qan uşaqlıq boruları (hematosalpinks), uşaqlıq (hematometra) ve ya uşaqlıq yolunda


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7347 / 856