canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İri döl

İri döl ‒ betndaxili çekisi 4 kq-dan çox olan uşaqdır. 5 kq-dan artıq çeki ile doğulan uşaqlar neheng adlanır. İri döllü hamilelik qadınlarda qarın dairesi ve beden çekisinin ehemiyyetli derecede artması, uşaqlıq dibinin hündürde yerleşmesi ile tezahür edir. Diaqnozun qoyulması üçün fetometriyadan istifade olunur, gösterişler olduqda bu üsul qanda şekerin teyini, qlükozaya qarşı tolerantlıq testi, prenatal diaqnostikanın invaziv üsulları ile tamamlanır. Hamilelik zamanı ana ve dölün veziyyetinin monitorinqi aparılır. Diaqnostik müayinelerin neticelerine esasen hamileliyin tebii ve ya cerrahi yolla başa çatdırılması haqqında qerar qebul edilir.

İri döl haqqında ümumi melumat
İri döl (uşağın makrosomiyası) onun çekisinin hestasion yaşa uyğun 90-cı prosentilden çox olmasıdır. İri ve neheng uşaqların boyu 54 sm-den böyük olur, beden hisselerinin nisbeti normaya uyğun olur, genetik anomaliyalar, orqan ve sistemlerin betndaxili zedelenmeleri müşahide olunmur. Son göstericilere esasen iri cekili uşaqların doğulma tezliyi 8,8-10,5% teşkil edir. Her 3000-ci doğuşda 1 neheng körpe dünyaya gelir. Yenidoğulmuşların makrosomiyası esasen 30 yaşdan böyük, tekrar doğan qadınlarda, piylenme ve şeker diabet elametlerinin müşahide olunduğu qadınlarda rast gelinir. Statistik melumatlara esasen I dereceli piylenmesi olan hamilelerin 28,5%-de iri döl doğulur. II dereceli piylenmede bu gösterici 32,9%-e, III derecede ise 35,5%-e çatır. İri ölçülü dölün doğulması zamanı ağırlaşmaların yaranma ehtimalı yükseldiyinden bele uşaqlara ciddi hekim nezareti teleb olunur.

Dölün iri olmasının sebebleri
İri döl haqqında
Uşağın betndaxili boyu ve çekisi gelecek ananın sağlamlığı, qidalanması, indiki ve keçmiş hamileliklerinin xüsusiyyetleri ile bağlı olan bir ve ya eyni zamanda bir neçe provokasiyaedici amillerin tesirinden mütenasib şekilde artır. Mamalıq ve ginekologiya sahesinde aparılan tedqiqatların neticelerine esasen iri uşaqların doğulmasının en geniş yayılmış sebebleri


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7348 / 224