canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Mamalıq peritoniti

Mamalıq peritoniti — peritonun doğuş ve doğuşdan sonrakı dövrde bakterial kontaminasiya neticesinde yaranan keskin iltihabıdır. Xestelik qarında yayılmış keskin ağrı, meteorizm, heraretin yükselmesi, qebizlik ve ümumi intoksikasiyanın artması ile özünü büruze verir. Diaqnozun qoyulması üçün fizikal müayine, USM, qarın boşluğunun rentgen müayinesi, laborator üsullardan istifade olunur. Müalice adeten cerrahi yolla: uşaqlıq boruları ve uşaqlığın ekstirpasiyası ile aparılır. Emeliyyatdan sonra aktiv antibakterial ve infuzion müalice gösteriş sayılır.

Mamalıq peritoniti barede ümumi melumat
Hazırkı dövrde zahılarda peritonun iltihabı nadir hallarda müşahide olunur – patologiyanın tezliyi adeten 0,05-0,3%-dan yuxarı olmur. Bununla yanaşı mamalıq peritoniti yüksek letallığına göre en teklükeli doğuş ağırlaşmalarından ve ana ölümünun tez-tez rast gelinen sebeblerinden sayılır. 98% hallarda xestelik Qeyseriyye kesiyi emeliyyatından sonra yaranır, 1-2% hallarda ise irinli salpinqooforit ve ya septikopiemiya fonunda tezahür edir. Bu patologiyanın yayılması hamilelerin yaşam terzi ve stasionarlarda mama-ginekoloji yardımın seviyyesinden birbaşa asılıdır.

Mamalıq peritonitinin yaranma sebebleri
Mamalıq peritonitinin sebebleri
Qeyseriyye kesiyi emeliyyatı ve ya doğuşdan sonra peritonun iltihablaşması qadının immun rezistentliyinin seviyyesi ile patogen mikroorqanizmlerin virulentliyi arasında disbalans neticesinde yaranır. Mamalıq peritonitinin töredicileri esasen qram-menfi bakteriyalar (protey, göy irin ve bağırsaq çöpü) ve spor emele getirmeyen anaeroblar (klostridium, fuzobakteriya, peptokokk, xüsusen de bakteriodler) hesab olunur. Her 3 haldan birinde peritoneal ekssudatda qram-müsbet stafilokk ve enterokokklar aşkarlanır. Xesteliyin daha ağır formaları anaerob-aerob assosiasiyaları terefinden töredilir.


Doğuşdan sonrakı peritonitin yaranma riski 12 saatdan artıq davam eden susuz dövr, uşaqlıq yolunun bakterial iltihabı, xorionamnionit, doğuşdan sonrakı


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7348 / 555