canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Naboti kistaları

Naboti kistaları – uşaqlıq boynunda yerleşen vezilerin menfezinin tutulması ve orada selikli ifrazatların toplanması neticesinde emele gelen xoşxasseli töremelerdir. Xestelerde klinik tezahürlere adeten rast gelinmir. Kistanın möhteviyyatı bezen mikroorqanizmler üçün qidalı mühit rolunu oynayır. Bununla elaqedar iltihablaşma gedir, servisitin elametleri meydana çıxır. Diaqnoz ginekoloji müayine, kolposkopiya, biopsiya ve kiçik çanaq orqanlarının USM esasında qoyulur. Müalice destruksiya üsulları ile aparılır. Kista infeksiyalaşdıqda antibiotikler gösterişdir.

Naboti kistalarının sebebleri
Patogenez
Naboti kistaları haqqında ümumi melumat
Naboti kistalarının müalicesi
Naboti (retension) kistaları istenilen yaş dövründe yarana bilir. Doğmayan, cavan qızlarda onlar çox zaman ektropionla birge müşahide olunur. Aktiv cinsi heyat süren fertil yaş dövründe olan qadınların ekseriyyetinde servisit ve vaginit fonunda uşaqlıq boynunun retension kistaları aşkarlanır.

Klimaks başlandıqda estrogen seviyyesi azaldığından ve atrofik prosesler inkişaf etdiyinden uşaqlıq boynunda çoxsaylı, kiçik ölçülü naboti kistaları formalaşa bilir. Onlar adeten serviksin leykoplakiyası, hipoplaziyası, diffuz ve yaxud ocaqlı atrofiyası ile müşayiet olunur.

Naboti kistalarının sebebleri
Naboti kistaları elametleri
Naboti kistaları heç vaxt sağlam ve deyişilmemiş uşaqlıq boynunda yaranmır. Patologiya metaplaziya saheleri, serviksin vaginal hissesinin normal çoxqatlı epitelinin uşaqlıq boynu kanalına xas olan silindrik hüceyrelerle evezlenmesi neticesinde emele gelir. Provokasiyaedici amillerin tesiri davam etdikde naboti kistaları residivleşe bilir. Patologiyanın başlıca sebebleri aşağıdakılardır:

Uşaqlıq boynunun ektopiyası. Normada silindrik hüceyreleri çoxqatlı epitelden ayıran serhed xarici esnekde yerleşir. Hemin xettin ekzoservikse teref yerdeyişmesi proliferasiya prosesleri ile müşayiet olunur. Bele hallarda epitel hüceyrelerinin vezilere sirayet etmesi onların


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7355 / 1168