canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Oliqomenoreya

Oliqomenoreya hipomenstrual sindromunun (aybaşının zeiflemesinin) bir forması olub, aybaşı qanaxmasının 3 günden az davam etmesi ile xarakterize edilir. Oliqomenoreya hipomenstrual sindromun diger formaları – hipomenoreya (aybaşının azalması), opsomenoreya ve spaniomenoreya (nadir aybaşı) ile müşterek şekilde inkişaf ede, hemçinin aybaşı qanaxmasının kesilmesine (amenoreyaya) getirib çıxara bilir. Oliqomenoreyanın en çox rast gelinen variantlarına qısa (bir neçe saatdan 1-2 güne qeder) ve nadir (aybaşıarası intervalın 40 gün – 6 ay olması) aybaşı aiddir.

Oliqomenoreya barede ümumi melumat
Yaranma vaxtı ve etioloji amillerden asılı olaraq, oliqomenoreya birincili ve ikincili (qazanılmış) formalara ayrılır. Birincili oliqomenoreyanın yaranması aybaşı siklinin başlanması – menarxe (ilk aybaşı) vaxtına tesadüf edir. İkincili oliqomenoreya ise normal davametme müddetli aybaşıdan bir qeder sonra inkişaf edir. Oliqomenoreya genc qadınların 2-3%-de rast gelinir.

Oliqomenoreyanın yaranma sebebleri
Oliqomenoreyanın yaranma sebebleri
Birincili oliqomenoreyaya qadın cinsiyyet sisteminin hele embrional dövrde yaranan anadangelme anomaliyaları (meselen, uşaqlığın infantilizmi) sebeb olur. İkincili oliqomenoreya keçirilmiş keskin ve xroniki infeksiyalar, iltihabi xestelikler, reproduktiv orqanların travma ve neoplaziyaları, üzülme, anoreksiya, stress, keskin iqlim deyişikliyi, etraf mühitin neqativ tesirinden hipotalamo-hipofizar strukturlar, yumurtalıqlar ve uşaqlığın funksional deyişiklikleri neticesinde inkişaf edir. Aybaşı siklini tenzimleyen cinsi hormonların çatışmazlığı uşaqlığın daxili qatının-endometriumun çoxalma ve ayrılması proseslerinin pozulmasına getirib çıxarır, bu da oliqomenoreya ile tezahür ede biler.


Bundan elave oliqomenoreya böyreküstü, qalxanabenzer ve medealtı vezilerde endokrin pozğunluqlarla bağlı ola biler. Oliqomenoreya çox zaman polikistoz yumurtalıqlar sindromu, endometrioz, endometrit, uşaqlığın hipoplaziyası fonunda gedir, elece de


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7356 / 1137