canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Opsomenoreya

Opsomenoreya – aybaşı tsiklinin uzanaraq, 35 günden çox davam etmesi ile xarakterize olunur. Tsiklik xarakter daşıyır, aybaşılar 3 aydan çox keçmeden tekrarlanır. Aybaşı hem hipooliqomenoreya, hem de hipermenoreya formasında gede biler. Opsomenoreyalı qadınlarda hamileliyin baş tutma ehtimalı az olur. Diaqnoz standart ginekoloji baxış, kiçik çanaq orqanlarının USM, qanın hormonal müayinesi, kolpositologiyanın neticelerine esasen qoyulur. Gösterişlere esasen diaqnostik qaşınma aparıla biler. Opsomenoreyanın müalice taktikası aybaşı tsiklinin pozulma sebebleri nezere alınmaqla müeyyen edilir; aparıcı rol hormonoterapiyaya mexsusdur.

Opsomenoreya barede ümumi melumat
Opsomenoreya (bradimenoreya) – aybaşıarası intervalın 36 günden 3 aya qeder artması ile xarakterize olunur. Normada bu interval 21-35 gün davam edir. Oliqomenoreya, hipomenoreya, spaniomenoreya ile yanaşı hipomenstrual sindromun formalarına aid edilir. Opsomenoreya birincili (anadangelme) ve ya ikincili (qazanılmış) xarakter daşıyır. Birincili forma aybaşı funksiyasının başlanmasından qeyd olunur. İkinicili forma ise normal aybaşı ritminden sonra izlenilir. Aybaşı tsiklinin diger pozğunluqları kimi opsomenoreya da reproduktiv funksiyaya neqativ tesir gösterir, bu da ilk növbede tsiklin fazalarının pozulması, ovulyasiyanın natamamlığı ve ya olmaması ile elaqedardır.

Opsomenoreyanın yaranma sebebleri
Opsomenoreyanın sebebleri
Birincili opsomenoreya cinsiyyet orqanlarının inkişaf qüsurları, cinci inkişafın lengimesi, ümumi ve genital infantilizm, pubertat dövrde asteniya neticesinde formalaşır. Adeten bele hallarda menarxe gec başlayır, sonralar ise aybaşı ritmi seyrekleşir. İkincili opsomenoreyanın inkişafına aybaşı funksiyaya menfi tesir gösteren müxtelif qazanılmış patoloji veziyyetler sebeb olur. Bunlara alimentar distrofiya, psixoemonosional travma, ağır fiziki iş, güclü intoksikasiya aiddir. Aybaşı ritminin opsomenoreya tipli pozulması cerrahi emeliyyatlar – abort, diaqnostik qaşıma,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7354 / 1198