canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ovulyator sindrom

Ovulyator sindrom — ovulyasiya zamanı yaranan ve onunla elaqeli olan simptomokompleksidir. Orta hesabla növbeti ovulyasiyadan 2 hefte evvel inkişaf ederek, bir neçe saatdan 2 güne kimi davam edir. Ovulyator sindrom qarnın aşağı hissesinde ağrı, uşaqlıq yolundan axan qanlı ifrazat, bir sıra hallarda heraretin subfebril hedde qeder yükselmesi, ürekbulanma, qusma, emosional pozğunluqlarla tezahür edir. Diaqnozun tesdiqlenmesi üçün bazal temperatur ölçülür, follikulometriya aparılır, lüteinleşdirici hormon ve estrogenin seviyyesi qiymetlendirilir. Spesifik terapiya teleb olunmur, ifadeli ağrı yarandıqda analgetikler ve spazmolitiklerin teyini gösteriş sayılır.

Ovulyator sindrom barede ümumi melumat
Ginekologiya sahesinin ekser mütexessisleri ovulyator sindromu serbest xestelik hesab etmir. Statistik melumatlara esasen her ikinci qadın heyatında en azı 1 defe bu sindromun elametlerini hiss etmişdir, pasiyentlerin 20%-den çoxunda ise bütün ovulyator sikllerde müxtelif ağırlıqlı pozğunluqlar izlenilir. 85% hallarda ovulyasiya zamanı ağrı ve ifrazata fizioloji prosesler, 14% hallarda reproduktiv orqanların xestelikleri, 1% hallarda aybaşı siklinin ortasında yumurtahüceyrenin çıxması ile elaqedar olmayan patologiyanın inkişafı sebeb olur. Pozğunluq çox zaman 25-42 yaşlı qadınlarda rast gelinir ve klimaksın başlanması ile tamamile keçib gedir.

Ovulyator sindromun yaranma sebebleri
Normada qadın yumurtahüceyrenin follikuldan çıxmasını hiss etmir. Lakin bir sıra fizioloji sebebler tekanverici amillerle birge ovulyasiya zamanı ve ondan sonra 48 saat erzinde patoloji elametlerin yaranmasına sebeb olur. Bu amillere aşağıdakılar aiddir:


Follikulun böyümesi. Dominant yetişmiş follikulun zeruri ölçülere qeder böyümesi yumurtalığın kapsulunun gerilmesi ile müşayiet olunur. Bu zaman ağrı sindromu yarana biler.
Follikulun partlaması. Yumurtalıq qişasında sinir ucları yerleşir. Follikulun divarının zedelenmesi zamanı onlar qıcıqlanaraq, baş beyine müvafiq impulslar


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7356 / 1143