canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Paraovarial kista

Paraovarial kista – yumurtalıq artımından formalaşan şişebenzer boşluqlu töremedir. Patologiya simptomsuz gede ve yaxud qarın ve bel nahiyesinde vaxtaşırı tekrarlanan ağrılarla tezahür ede biler; bezen kista aybaşı siklinin pozulması ve sonsuzluqla müşahide olunur. Patologiyanın ağırlaşmalarına paraovarial kistanın irinlemesi, ayaqcığının burulması, kapsulun cırılması aiddir. Diaqnoz vaginal müayine ve USM neticelerine esasen qoyulur. Müalice yumurtalıq ve uşaqlıq borusu saxlanılmaqla kistanın soyulub çıxarılmasından ibaretdir.

Paraovarial kista barede ümumi melumat
Paraovarial kista intraliqamentar, yumurtalıqla fallop borusu arasında, uşaqlığın enli bağının sehifeleri ile serhedlenen sahede yerleşir. Bir kameralı boşluqlu töreme embriogenezin pozulması zamanı rudiment töreme sayılan yumurtalıqetrafı artımdan (paraovarium) inkişaf edir. Adeten paraovarial kista cinsi yetkinlik (20-40 yaş arası), az hallarda ise pubertat dövrde aşkar edilir. Paraovarial kistalar yumurtalıqların elave töremelerinin 8-16%-ni teşkil edir.

Paraovarial kistanın xarakteristikası
paraovarial kistanın sebebleri
Paraovarial kista uşaqlığın yan terefinde ve ya ondan yuxarıda yerleşen hamar divarlı, oval ve ya girde formalı, sıx-elastik konsistensiyalı töremedir. Kistanın divarları nazik (1-2mm) ve şeffafdır, daxili birqatlı yastı, kubşekilli ve silindrik epitelle örtülüdür. Paraovarial kista yüksek miqdarda zülal ve az sayda musinden ibaret hemcins xarakterli, şeffaf sulu möhteviyyata malikdir.

Kistanın yuxarı qütbü boyunca genişlenmiş uşaqlıq borusu, arxa-aşağı sethinde ise yumurtalıq yerleşir. Boşluqlu töreme müsariqenin, fallop borularının ve kistanın divarının damarları vasitesile vaskulyarizasiya olunur. Paraovarial kistanın ayaqcığı enli bağın sehifesinden, bezen ise yumurtalığın xüsusi bağından yaranır.

Paraovarial kista az hereketlidir, zeif süretle böyüyür ve uzun müddet çox kiçik ölçülerde qala biler. Kistanın boyümesi möhteviyyatın toplanması ve onun divarlarının


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7354 / 1220