canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Piovar

Piovar – yumurtalıq toxumasının absesleşmesi, geniş hecmli irinli erimesidir. Klinik olaraq yüksek heraret, qarında keskin ağrı, irinli ifrazat, dizurik ve dispeptik pozğunluqlarla tezahür edir. Piovar tuboovarial abses ve pelvioperitonitle ağırlaşa biler. Diaqnoz vaginal müayine, bakterioloji ekilme, kiçik çanağın USM, diaqnostik laparoskopiyanın neticelerine esasen qoyulur. Müalice meqsedile zedelenmiş terefde adneksektomiya ve ya uşaqlığın artımlarla birlikde ekstirpasiyası icra edilir, sonra ise antibakterial ve berpaedici terapiya (fizioterapiya, palçıqla müalice, müalicevi vannalar teyin olunur.

Piovar barede ümumi melumat
Piovar patogenlerin intrakanalikulyar, limfogen ve ya hematogen yolla ovarial toxumaya daxil olması neticesinde inkişaf edir. Yumurtalığın qabıq maddesinin keskin iltihabı qan dövranının lokal pozulmalarına, ödem, ocaqlı ve ya diffuz iltihabi ilfiltrasiyaya, bir müddetden sonra yumurtalığın absesinin formalaşmasına getirib çıxarır. İrinli boşluqların birleşmesi ovarial toxumanın erimesine ve yumurtalığın irinle dolu kiseyebenzer töremeye – piovara çevrilmesine sebeb olur. Piovarın lokalizasiyası adeten birterefli olur.

Yumurtalıqlarda irinli prosesler aeroblar (enterokokk, stafilokokk, E.coli, streptokokklar, qonokokklar), anaeroblar (peptokokklar, bakteroidler, peptostreptokokklar), qram-menfi mikroorqanizmler (protey, klebsiella) ve onların assosiasiyaları terefinden töredilir. Piovar çanaq divarları, uşaqlıq, fallop boruları, piylik, sidik kisesi ve bağırsaq ilgekleri ile bitişe biler. Nadir hallarda piovarın serbest qarın boşluğuna ve boşluqlu qonşu orqanlara (düz bağırsaq, sidik kisesi, uşaqlıq yolu) açılması, tuboovarial abseslerin yaranması, parametrit, pelvioperitonit, yayılmış peritonitin inkişafı mümkündür.


Piovarın yaranma sebebleri
Piovarın sebebleri
Piovarın patogenezinde genital ve ekstragenital ocaqlardan intrakanakulyar (qalxan) yolla infeksiyalaşma üstünlük teşkil edir; az hallarda infeksiya qan ve limfa


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7355 / 1174