canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Posthisterektomik sindrom

Posthisterektomik sindrom – bir ve ya her 2 yumurtalıq saxlanılmaqla uşaqlığın xaric edilmesinden (histerektomiyadan) sonra yaranan psixonevroloji ve metabolik pozğunluqlardan ibaret simptomokompleksdir. Posthisterektomik sindrom neyrovegetativ ve psixo-emosional pozulmalarla: taxikardiya, terleme, istilik hissi, hipertenziya, depressiya, zeiflik, labillik, narahatlılıqla tezahür edir. Posthisterektomiyanın diaqnostikası ginekoloji anamnez, USM ve hormonal analizlerin neticelerine esaslanır. Müalice meqsedile EHT, fizioterapiya, sedativ preparatlar, antidepressantlardan istifade olunur.

Posthisterektomik sindrom barede ümumi melumat
Posthisterektomiya probleminin aktuallığı uşaqlığın müxtelif patologiyalarında total ve subtotal histerektomiyanın geniş tetbiqi ile izah olunur. Uşaqlığın ekstirpasiyası ve ya supravaginal amputasiyasından sonra adekvat müalice aparılmadıqda fizioloji menopauzanın ehtimal olunan müddetden 4-5 il evvel başlanması ile müşayiet olunan posthisterektomik sindromun dayanıqlı forması inkişaf ede biler.

Posthisterektomik sindromun inkişafı yumurtalıqların siklik funksiyasının keskin azalması, hipoestrogeniyanın yaranması ve onun MSS-e neqativ tesiri ile elaqedardır. Posthisterektomik sindromun tezliyi pasiyentin yaşından, histerektomiyanın hecminden, yumurtalıqların qan tehcizatının xarakterinden ve yanaşı geden patologiyalardan asılıdır. Reproduktiv yaş dövründe olan qadınlarda posthisterektomik sindromun formalaşması sağlamlığa, emek qabiliyyetine ve heyat terzine menfi tesir gösterir.


Posthisterektomik sindromun tesnifatı
Yaranma müddetine esasen erken (postoperasion dövrün ilk günlerinde inkişaf eden) ve gec (histerektomiyadan sonra 1 il erzinde baş veren) posthisterektomik sindrom ayırd edilir. Klinik elametler ifadeliliyine göre yüngül, orta ve ağır derecelere bölünür.

Davametme müddetinden asılı olaraq, dayanıqlı ve tranzitor formalar qeyde alınır. Reproduktiv yaşlarda rast gelinen tranzitor forma zamanı


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7354 / 1192