canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Postmenopauzal osteoporoz

Postmenopauzal osteoporoz — hipoestrogeniya fonunda yaranan sistemli metabolik deyişiklikler neticesinde sümük toxumasının patoloji destruksiyasıdır. 50% hallarda gizlin gedir ve sınıqlar baş verdikden sonra aşkarlanır. Oma, bel, kürekarası nahiye, çanaq, bazu ve baldır sümüklerinde ağrı, onurğa sütununun eyilmesi, boyun kiçiklmesi ile tezahür ede bilir. Diaqnostika densitometriyaya, kalsium, fosfor, sümük rezorbsiyasının markerleri, kalsitonin, parathormonun seviyyesinin teyinine esaslanır. Müalice meqsedile hormonal vasiteler, osteorezorbsiyanın inhibitorları, osteosintezin stimulyatorları, D vitamini ve kalsium preparatlarından istifade olunur.

Postmenopauzal osteoporoz barede ümumi melumat
Birincili postmenopauzal osteoporoz osteoporetik xesteliyin en geniş yayılmış formasıdır. Sümük-ezele sisteminin bu metabolik xesteliyinin strukturunda postmenopauzal osteoporozun payı 85%-den çoxdur. ÜST-ün melumatlarına esasen sümüklerin mineral sertliyinin azalması ve onların mikroarxitektonikasının pozulması 50 yaşdan yuxarı qadınların 30-33%-de rast gelinir. Patologiyanın sosial ehemiyyeti patologiyanın yaşlı qadınların elilliyine ve ölümüne tesirine esasen müeyyen edilir.

Postmenopauzal osteoporozun yaranma sebebleri
Postmenopauzal osteoporozun sebebleri
Postmenopauza dövründe sümük kütlesinin azalması ve sümüklerin mikroarxitektonikasının pozulması qadın orqanizminde geden involyutiv prosesler ve yaşla elaqedar heyat terzinin deyişilmesi ile bağlıdır. Yaşlı qadınlarda osteoporoza sebeb olan amiller aşağıdakılardır:


Estrogenlerin seviyyesinin azalması. Qadın cinsi hormonları sümüklerin esas komponenti sayılan, onun sertliyini, sümük toxumasının yenilenmesini ve berpasını temin eden kalsiumun mübadilesinde iştirak edir. Hipoestrogeniya yumurtalıqların fealiyyetinin zeiflemesi ve ya sönmesi, estrogenlerin sekresiyasının medikamentoz yolla azaldılması, şiş, endometrioz, uşaqlıqdan kenar hamileliyi olan qadınlarda orqanın cerrahi yolla xaric edilmesi zamanı


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7362 / 945