canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Predmenstrual sindrom

Predmenstrual sindrom – aybaşı siklinin ikinci yarısında (aybaşıdan 3-12 gün evvel) müşahide olunan siklik tekrarlanan simptomokompleksdir. İndividual gedişe malikdir. Baş ağrıları, esebilik ve ya depressiya, ağlağanlıq, ürekbulanma, qusma, deri qaşınması, qarın ve ürek nahiyesinde ağrılar, ürekdöyünme ile tezahür ede biler. Ekser hallarda ödem, deri sepgileri, meteorizm, süd vezilerinin ağrılı kobudlaşması müşahide olunur. Ağır hallarda nevroz inkişaf edir.

Predmenstrual sindrom barede ümumi melumat
Predmenstrual sindrom ve ya PMS aybaşı siklinde (esasen ikinci fazada) yaranan vegeto-damar, neyropsixi ve metabolik-endokrin pozğunluqlarla xarakterize olunur. Edebiyyatda bu veziyyetin «predmenstrual xestelik», «predmenstrual gerginlik sindromu», «siklik xestelik» kimi sinonimlerine rast gelinir. 30 yaşdan sonra her 2-ci qadın predmenstrual sindromun elametlerini özünde hiss edir, yaşı 30-dan az olan qadınlarda PMS bir qeder az (30% hallarda) qeyde alınır. Bundan elave predmenstrual sindrom adeten emosional baxımdan qeyri-stabil, arıq, astenik beden quruluşuna malik, intellektual fealiyyetle meşğul olan qadınlarda müşahide edilir.

Predmenstrual sindromun sebebleri
Predmenstrual sindromun sebebleri
Bu güne qeder predmenstrual sindromun inkişafının esasında hansı amiller ve sebeblerin dayandığı deqiq müeyyenleşdirilmemişdir. Hesab olunur ki, PMS-in yaranmasına ve ağır gedişine evveller keçirilmiş stressler, neyroinfeksiyalar, hamileliyin cerrahi yolla dayandırılması (abortlar), travma ve emeliyyatlar sebeb olur.


Bezi mütexessislerin fikrince predmenstrual sindrom qadın orqanizminde aybaşı sikli erzinde baş veren hormonal deyişikliklerin neticesinde inkişaf edir. Bu müşahideler predmenstrual sindromun menşeyi barede hormonal nezeriyyesinin esasını teşkil edir.

Nezereiyyelerden birine esasen predmenstrual sindrom aybaşı siklinin ikinci yarısında progesteron ve estrogenlerin nisbetinin deyişmesi ile elaqedar yaranır. Estrogenlerin sekresiyasının artması


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7362 / 965