canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Progesteron çatışmazlığı

Progesteron çatışmazlığı – aybaşı siklinin ikinci fazasında sarı cisim terefinden progesteron hormununun kifayet qeder ifraz edilmemesi ile xarakterize olunan endokrin pozğunluqdur. Pozğunluq qeyri-müntzezem ve ağrılı aybaşılar, implantasiyanın pozulması ile elaqedar sonsuzluq ve ya hamileliyin patoloji gedişi ile tezahür edir. Diaqnostik meqsedle qan zerdabında esas cinsi hormonalın seviyyesi teyin olunur, uşaqlıq ve onun artımlarının USM, endometriumun biopsiyası ve histologiyası heyata keçirilir. Müalice progesteron preparatları ile evezedici terapiyadan ibaretdir, medikamentlerin qebul qaydası individual qaydada tertib olunur.

Progesteron çatışmazlığı barede ümumi melumat
Progesteron çatışmazlığı hem de sarı cismin ve ya lütein fazanın çatışmazlığı adlanır. Bu da onunla elaqedardır ki, aybaşı siklinin ikinci (lütein) fazasında sarı cisim progesteron sintez edir – onun funksiyası zeifledikde endokrin pozğunluq yaranır. Progesteron çatışmazlığı çox zaman hormonal disbalansın diger formaları ile sehv salındığından onun yayılması barede deqiq melumat yoxdur. Diaqnoz ovulyator aybaşı sikli fonunda hormonun aşağı seviyyesi zamanı qoyulur. Bu veziyyet özü de endokrin pozğunluqlara sebeb ola, hemçinin anovulyator sikle getirib çıxara biler, bele hallar esas patologiyanın diaqnostikasını daha da ağırlaşdırır. Pozğunluq esasen 18-25 yaşlı qadınlarda inkişaf edir.

Progesteron çatışmazlığının sebebleri
Endokrin sindromun etologiyası tam müeyyen edilmemişdir, onun yaranmasında müxtelif tebietli pozğunluqların iştirakı ehtimal olunur:


Genetik amiller, meselen, X-xromosomlarının aberrasiyası ve yumurtalıq, hipofiz, ferment sistemlerinin fealiyyetini pozan bezi mutasiyalar. Bu deyişiklikler endokrin pozğunluğun anadan qızlarına irsi ötürülmesine sebeb ola biler.
Yumurtalıqların zedelenmesi. Patologiya yumurtalıqların polikistozu, travmaları ve ya şişleri ile elaqedar inkişaf ede biler.
Hipofizin fealiyyetinin pozulması. Vezinin travma ve şişleri çoxsaylı


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7360 / 1095