canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qızlıq perdesinin atreziyası

Qızlıq perdesinin atreziyası – himenal arakesmenin vaginal ve aybaşı ifrazatının xarice axınına mane olan keçmemezliyi, tam bitişmesidir. Adeten pubertat dövrde aşkar olunur, yalançı amenoreya, ağrı, hematokolpos, bezen ise hematometr, hematosalpinks ve cinsi elaqenin mümkünsüzlüyü ile xarakterize olunur. Qızlıq perdesinin atreziyası piohematometr ve piohematosalpinksle ağırlaşa biler. Müalice qızlıq perdesinin xaçşekilli kesilmesi ile aparılır.

Qızlıq perdesinin atreziyası barede ümumi melumat
Atreziya zamanı qızlıq perdesinin xarici ve daxili cinsiyyet orqanlarını birleşdiren tebii deliyı müşahide olunmur, qızlıq perdesi sert olub, uşaqlıq yoluna girişi tamamile örtür. Etioloji amillere göre 2 forması ayırd edilir: anadangelme (perforasiya olunmamış qızlıq perdesi) ve ikincili atreziya (çapıq ve ya bitişmeler neticesinde yaranan).

Qızlıq perdesinin atreziyasının sebebleri
Qızlıq perdesinin atreziyasının sebebleri
Qızlıq perdesinin birincili (anadangelme) atreziyası betndaxili inkişaf qüsuru sayılır. Qızlıq perdesi hamileliyin 19-cu heftesinde paramezonefral kanalın distal hissesinden formalaşır, bir qeder sonra himenal arakesmede deliyin yaranması ile neticelenir. Bu proseslerin pozulması zamanı qızlıq perdesinin atreziyası baş verir.


Normal formalaşmış qızlıq perdesinin ikincili atreziyası uşaqlıqda keçirilen infeksiyalar (qızılca, difteriya ve s.), spesifik ve qeyri-spesifik vulvovaginit, çapıqlaşma ve ya bitişme prosesleri ile elaqedardır.

Qızlıq perdesinin atreziyasının elametleri
Premenarxe zamanı qızlıq perdesinin atreziyası klinik olaraq müşahide olunmur. Nadir hallarda uşaqlıq yolunda toplanan selik (hidrokolpos, mukokolpos) qonşu orqanlara teyziq ederek, sidik ifrazının pozulmasına xas elametlerinin meydana çıxması ile tezahür edir. Qızlıq perdesinin atreziyasının klinik simptomatikası aybaşının başlanmasına tesadüf edir. Aybaşı axıntılarına rast gelinmeyen qızlarda qarnın aşağı hissesi ve bel nahisesinde siklik spastik ağrılar


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7472 / 1016