canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Rektovaginal fistula

Rektovaginal fistula — düz bağırsaqla uşaqlıq yolunun boşluqları arasında anadangelme ve ya qazanılmış xarakterli patoloji elaqenin olmasıdır. Qaz, selik ve necisin uşaqlıq yolundan xaric olması, dispareuniya, dizurik pozğunluqlarla tezahür edir. Diaqnostika meqsedile vaginal baxış, rektovaginal müayine, rektoromanoskopiya, fistuloqrafiyadan istifade olunur. Müalice yalnız cerrahi yolladır: rektovaginal arakesmenin qüsurunun kesilmesi ve/ ve ya onun pasiyentin toxumaları, kollagen yamaq ve ya tıxacla berpası.

Rektovaginal fistula barede ümumi melumat
Rektovaginal fistulalara nisbeten az rast gelinir. Onlar yalnız 0,001% hallarda anadangelme olur, xesteliyin böyükler arasında yayılması 0,33% teşkil edir. Patologiya esasen reproduktiv yaşda olan qadınlarda qeyde alınır, bu da doğuş travmaları ile sıx bağlıdır. Adeten rektovaginal arakesmenin fistulaları kiçik ölçülü olur (1,0-2,0 mm diametrinde), bezen fistula deliyi bir neçe santimetre çata biler. Xestelik pasiyentin heyatı üçün tehlüke daşımasa da onun klinik tezahürleri kifayet qeder diskomfort töredir. Bele fistulaların xaric edilmesi üzre klassik emeliyyatlar 1/3 hallarda residivlerle neticelendiyinden ginekologiya ve proktologiya sahesinin mütexessisleri terefinden daha az invaziv ve effektiv müdaxilelerin axtarışları davam edir.

Rektovaginal fistulanın sebebleri
Uşaqlıq yolu ve düz bağırsağın divarlarının bir-birine sıx söykenmesi ile elaqedar müeyyen amillerin tesirinden rektovaginal arakesmenin tamlığı pozularaq, düz bağırsaq-uşaqlıq yolu fistulası formalaşır. Onun yaranma sebebler aşağıdakılardır:


Doğuş travmaları. İri dölün doğulması, onun vakuum-ekstraksiyası ve ya çanaq sonluğundan dartılması, mamalıq maşalarının qoyulması, dölparçalayıcı emeliyyatların aparılması zamanı düz bağırsaqla uşaqlıq yolu arasındakı arakesme cırıla biler.
Doğuşun leng gedişi. Uzunmüddetli susuz dövrde dölün başının çanaq sümüklerine sıxılması neticesinde yumşaq toxumaların işemiyası sebebinden nekroz baş verir.


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7471 / 1023