canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Rezistent yumurtalıqlar sindromu

Rezistent yumurtalıqlar sindromu– yumurtalıqların qonadotrop stimulyasiyaya hessaslığının olmaması neticesinde inkişaf eden patoloji simptomokompleksdir. 35 yaşdan kiçik qadınlarda ikincili amenoreya ve sonsuzluqla xarakterize olunur. Rezistent yumurtalıqlar sindromunun diaqnostikası ginekoloji anamnez ve baxış, hormonal müayineler ve sınaqlar, USM, yumurtalıqların biopsiyasının neticelerine esaslanır. Müalice meqsedile estrogeni evez eden hormonoterapiyadan istifade olunur; hamilelik KRT üsulları ile mümkündür.

Rezistent yumurtalıqlar sindromu barede ümumi melumat
Rezistent yumurtalıqlar sindromu – az öyrenilen patologiyadır. Bu zaman normal ikincili cinsi elametler, makro- ve mikroskopik deyişilmeyen qonadlar ve qonadotropinlerin yüksek seviyyesi fonunda amenoreya ve sonsuzluq müşahide edilir. Amenoreyanın müxtelif formaları arasında rezistent yumurtalıqlar sindromu 1,9-10% yer tutur. Tibbi edebiyyatda rezistent yumurtalıqlar sindromunun Sevic sindromu, refrakter, iflic olmuş, «lal» yumurtalıqlar sindromu kimi sinonimlerine rast gelinir.

Rezistent yumurtalıqlar sindromunun sebebleri
Rezistent yumurtalıqlar sindromunun sebebleri
Rezistent yumurtalıqlar sindromunun etiopatogenezi axıra qeder öyrenilmemişdir. Onun yaranmasının follikulların reseptor aparatında genetik qüsurlarla bağlı olması ehtimal edilir. Patologiyanın autoimmun xarakterini sübut eden melumatlar mövcuddur – rezistent yumurtalıqlar sindromu zamanı qan zerdabında yumurtalıqlarda FSH-reseptorlarının hessaslığını blokada eden anticisimler aşkarlanır. Bundan elave klinik müşahidelere esasen Sevic sindromu ekser hallarda Haşimoto tireoiditi, miasteniya, şekerli diabet, hipoparatireoidit, trombositar purpura, alopesiya, autoimmun hemolitik anemiya ve s. ile müşterek şekilde inkişaf edir.


Hemçinin sindromun yaranma ehtimalını artıran yatrogen amiller (radiorentgenoterapiyanın aparılması, immunodepressant ve sitostatiklerin tetbiqi, yumurtalıqların rezeksiyası) teyin edilmişdir. Çox zaman


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7472 / 1019