canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Servikal kanalın stenozu

Servikal kanalın stenozu — uşaqlıq boynu kanalının anadangelme ve ya qazanılmış xarakterli anatomik daralması ve keçiriciliyinin pozulmasıdır. Reproduktiv yaşlarda oliqomenoreya, amenoreya, alqomenoreya, sonsuzluq, dispareuniya ile tezahür edir. Menopauza ve postmenopauza dövründe ise simptomsuz gede biler. Diaqnoz ginekoloji baxış, uşaqlıq boşluğunun zondlanması, kiçik çanaq orqanlarının USM, KT ve MRT neticelerine esaslanır. Endoserviksin keçiriciliyini berpa etmek üçün onun bujlanması, lazer ve ya radiodalğalı rekanalizasiya, uşaqlıq boynunun konizasiyası, diger traxeloplastik emeliyyatlar icra olunur.

Servikal kanalın stenozu barede ümumi melumat
Servikal kanalın stenozu (daralması) — uşaqlıq boynunun iltihabi, displastik, neoplastik xesteliklerinin sonsuzluqla neticelenen ağırlaşmalarından sayılır. Endoserviksin anadangelme hissevi daralması esasen yeniyetme qızlarda qeyde alınır. İltihabi ve posttravmatik genezli qazanılmış stenoz bir qayda olaraq, 25-35 yaşlı pasiyentlerde aşkarlanır. Mamalıq ve ginekologiya sahesinin mütexessislerinin fikrince genital infeksiyaların yayılması ve cinsi heyatın erken başlanması xesteliyin cavanlaşmasına sebeb olur. 40 yaşdan sonra endoserviksin daralmasına ekser hallarda hecmli töremeler, involyutiv daralma ve ya bitişmeler getirib çıxarır.

Servikal kanalın stenozunun sebebleri
Servikal kanalın stenozunun sebebleri
Patologiya endoserviksin struktur deyişikliklerinin baş verdiyi xestelikler ve invaziv müdaxilelerle elaqedar yaranır. Müveqqeti servikal stenoz iltihabi prosesler zamanı selikli qişanın ödemi ve şişkinliyi hesabına inkişaf edir, dayanıqlı daralma ise adeten birleşdirici toxumanın çapıqlaşması ve ya qalınlaşması ile bağlı deformasiya neticesinde baş verir. Xesteliyin diger forması – servikal kanalın irsi ve ya disembriogenetik sebeblerden formalaşan anadangelme hissevi atreziyasıdır. Uşaqlıq boynu kanalının qazanılmış stenozunun etioamillerine aşağıdakılar aiddir:


Xroniki endoservisit. İltihabi


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7473 / 1013