canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulası

Sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulası — sidik axarının menfezi ile uşaqlıq yolunun boşluğunun patoloji birleşmesi olub, sidiyin tebii passajının pozulması ile xarakterize edilir. Tebii sidik ifrazının saxlanılması ve ya pozulması fonunda uşaqlıq yolundan qeyri-iradi sidik ifrazı ile seciyyelenir. Bel nahiyesinde ağrı sindromu ve hipertermiyanın inkişafı mümkündür. Diaqnoz ginekoloji baxış, ureteral kateterizasiya, sidik yollarının rentgenoloji ve endoskopik müayineleri, KT, MRT esasında qoyulur. Müalice sidik axarının stentlenmesi, Boari emeliyyatı, ureterosistoneostomiya, bağırsaq plastikasından ibaretdir.

Sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulası barede ümumi melumat
Urogenital fistulaların strukturunda sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulası 25-30% teşkil edir. Adeten patologiya uşaqlıq yolu ve ya düz bağırsağın çıxarılması ile aparılan radikal müdaxileler keçiren qadınlarda aşkarlanır. Urologiya, mamalıq ve ginekologiya sahelerinin mütexessislerinin apardığı tedqiqatların neticelerine esasen fistula yolunun formalaşması ve uşaqlıq yoluna sidik ifrazı ile müşayiet olunan sidik axarlarının travmaları bele xestelerin 3-15%-de müşahide olunur. Fistulanın vaxtında aşkar edilmesinin aktuallığı sidiyin tebii passajının pozulması neticesinde böyrek parenximasının tez-tez rast gelinen destruksiyası ile elaqedardır. Sidik axarlarının lates halqalar, tikişlerin tesirinden eyilmesi, tam ve ya hissevi kesişmesi, ayrılması, sıxılması, devaskulyarizasiyası yalnız 20% emeliyyat zamanı aşkarlanır, 15% fistulalar ise cerrahi müdaxileden sonra bir ay erzinde heç bir klinik elametle tezahür etmir.

Sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulasının sebebleri
Sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulasının sebebleri
Sidik axarı ile uşaqlıq yolu arasında patoloji birleşmenin formalaşması bu orqanların divarlarının zedelenmesi ve ya embriogenez dövründe inkişafının pozulması ile elaqedardır. Klinik müşahidelere esasen ekser sidik axarı-uşaqlıq yolu fistulaları travmatik menşeli olur. Qüsurun yaranmasına sebeb


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 913