canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Simfizit

Simfizit — qasıq simfizinin toxumalarının hamilelik dövründe baş veren patoloji deyişikliyi olub, qasıq sümüklerinin aralanması ile müşayiet olunur. Qasıqdan yuxarıda yerime, fiziki yüklenmeler zamanı güclenen atıcı ve ya dartılan xarakterli sethi ağrılarla, yerişin deyişmesi, bezi hereketlerin yerine yetirilmesinin mümkün olmaması ile tezahür edir. Diaqnoz qasıq bitişmesinin USM, çanaq sümüklerinin rentgenoqrafiyasının neticelerine esasen qoyulur. Müalice meqsedile kalsium preparatları, iltihabeleyhine ve analgeziyaedici vasitelerden istifade olunur. Doğuş üsulunu seçerken pozğunluğun ağırlıq derecesi nezere alınır. Ekser hallarda tebii doğuşlar, gösteriş olduqda ise Qeyseriyye emeliyyatı aparılır.

Simfizit barede ümumi melumat
Hamilelerin 48-56%-de qasıq nahiyesinde ağrılara rast gelinir, bu da çanaq helqesinin doğuşa hazırlığının tebii mexanizmleri ile bağlıdır. Lakin güclü ağrıların yaranması ve instrumental müayine yolu ile qasıq sümüklerinin 5mm-den çox aralanmasının tesdiqi simfiziopatiyaya (simfizit) delalet edir. Qasıq simfizini möhkemlendiren bağların yumşalması hestasiyanın 6-7-ci ayında başladığından xesteliyin klinik elametleri adeten III, bezen II, nadir hallarda ise I trimestrde, doğuş prosesinde ve ya ondan sonra yaranır. İstisna hallarda simfizit hamilelik ve ya doğuş zamanı deyil, travma, heddinden artıq fiziki yüklenmeler neticesinde baş verir.

Simfizitin yaranma sebebleri
Simfiziopatiyaların etiologiyası tam müeyyen edilmemişdir. Ehtimal olunur ki, qasıq birleşmesi nahiyesinde iltihabi deyişiklikler hamilelik dövründe ve doğuşdan sonra qadın orqanizminde geden mübadile proseslerinin xüsusiyyetleri ile elaqedardır. Simfizitin yaranma sebeblerini izah eden 2 esas nezeriyye ireli sürülmüşdür:


Relaksinin hipersekresiyası. Çanağın sümük-qığırdaq helqesinin yüklenmelerinin kompensasiyası üçün yumurtalıqlar ve cift relaksin sintez etmeye başlayır. Bu hormon bağlar ve oynaq birleşmelerine xüsusi yumşaldıcı tesir göstererek, çanağın


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 916