canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Süni mayalanma

Süni mayalanma – mayalanma ve embriogenezin ilkin merhelelerinin laboratoriya şeraitinde, yeni ana orqanizminden kenarda heyata keçirilmesi ile xarakterize olunan reproduktiv üsuldur. Onun tibbi adı ekstrakorporal mayalanmadır. Bu üsul sonuszluğun müalice yollarının (cerrahi, derman preparatları) heç bir netice vermediyi hallarda tetbiq edilir. Süni mayalanma prosesinde elde olunan cinsi hüceyreler «sınaq borusunda» («in vitro») mayalandırırlır. 2-5 gün erzinde embrion inkubator şeraitinde inkişaf etdikden sonra ananın uşaqlığına yeridilir. Süni mayalanma prosedurunun aşağıdakı merheleleri vardır:

Superovulyasiyanın induksiyası (yumurtalıqların stimulyasiyası), follikulların yetişmesinin ve endometriumun transformasiyasının monitorinqi
Yumurtalıqlarda yetişmiş follikulların punksiyası ve oositlerin (yumurtahüceyreler) yığılması; spermatozoidlerin elde edilmesi
Cinsi hüceyrelerin seçilmesi
Yumurtahüceyrenin in vitro mayalandırılması ve embrionun inkişafı
Hazır embrionun uşaqlığa yerleşdirilmesi
Aybaşı siklinin lütein fazasının desteklenmesi.
Süni mayalanmaya gösteriş ve eks-gösterişler
Süni mayalanmaya gösteriş
Ekstrakorporal mayalanmanın gösterişi müaliceye tabe olmayan sonsuzluqdur. Adeten süni mayalanma uşaqlıq borularının zedelenmesi, tutulması ve ya olmaması, endometrioz, keyfiyyetsiz sperma, uğursuz süni inseminasiya (aşılama) zamanı aparılır.

Hamilelik ve doğuş üçün tehlükeli sayılan somatik ve psixi xesteliklerde; embrionun yapışmasına ve dölün daşınmasına mane töreden uşaqlığın anadangelme anomaliyalarında ve ya qazanılmış deformasiyalarında; yumurtalıq ve uşaqlığın cerrahi müdaxile teleb eden töremeleri; keçmişde baş veren ve ya hal-hazırda geden istenilen növ iltihabi ve onkoprosesler süni mayalanmaya qadağadır.


Süni mayalanmanın baş tutması
Neticenin uğurlu olması bu göstericilerden asılıdır:

aile üzvlerinin yaşı;
beden çekisi;
peşe zererleri;
sonsuzluğun müddeti ve aparılan süni mayalanma cehdlerinin


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 913