canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Trofoblastik xestelik

Trofoblastik xestelik – trofoblastın hamilelikle assosiasiyalı proliferativ neoplaziyalarının müxtelif formalarını özünde birleşdiren ümumi anlayışdır. Trofoblastik xesteliklere beçexor (hissevi ve ya tam), invaziv beçexor, xorionkarsinoma, epitelioid trofoblastik şiş, plasentar sahenin trofoblastik şişi aiddir. Trofoblastik xesteliyin diaqnostikası USM ve KT neticeleri, qanda XQ konsentrasiyasının teyinine esaslanır. Müalice beçexorun evakuasiyası, kimyaterapiya, histerotomiyadan ibaretdir.

Trofoblastik xestelik barede ümumi melumat
Ginekologiyada trofoblastik xestelik nadir rast gelinen patologiyalardan sayılır, patologiyaya 1-2,5% hallarda rast gelinir; onun inkişafı hamilelikle bağlıdır; ilkin olaraq uşaqlıqda lokalizasiya olunur. Trofoblastik xesteliyin strukturunda tam beçexor 72,2%; hissevi beçexor – 5%; xorionkarsinoma – 17,5%, diger növler – 5,3% teşkil edir. Trofoblastik xestelikler zamanı xorion xovlarının epitel örtüyünün formalaşmasında iştirak eden rüşeymin xarici qat hüceyrelerinin anomaliyası baş verir. Trofoblastik xestelik hem hestasiya dövründe, hem de hamilelik başa çatdıqdan sonra mümkündür. Bu xestelik xoş- ve ya bedxasseli gedişe malik olur.

Trofoblastik xesteliyin tesnifatı
Trofoblastik xesteliyin sebebleri
Beynelxalq tesnifata göre trofoblastik xesteliyin 2 forması mövcuddur: xoşxasseli (hissevi ve tam beçexor) ve bedxasseli neoplaziyalar (invaziv beçexor, xorionkarsinoma, plasentar sahenin trofoblastik şişi, epitelioid hüceyreli trofoblastik xestelik). Bedxasseli neoplaziyalar aşağı ve yaxud yüksek riskli metastazlaşan ve ya metastazlaşmayan gedişe malikdir.


FIGO tesnifatına esasen trofoblastik xesteliyin aşağıdakı merheleleri ayırd edilir:

Trofoblastik xesteliyin sebebleri
Onkoginekologiyada trofoblastik xesteliyin müxtelif formaları vahid etiopatogenetik proses kimi qebul edilir. Xesteliyin etioloji amilleri arasında yumurtahüceyrenin spesifik xüsusiyyetleri,virusların (xüsusen qrip virusu) trofoblasta tesiri,


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7479 / 898