canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlığın atreziyası

Uşaqlığın atreziyası – uşaqlıq boynu ve cisminin anomaliyası olub, onların bitişmesi ve keçmemezliyi ile seciyyelenir. Uşaqlığın atreziyası yalançı amenoreya, aybaşının ehtimal olunan dövrlerinde ağrı, hematometr ve hematosalpinks (ağır hallarda –piometr ve piosalpinks) ile xarakterize edilir. Diaqnoz ginekoloji müayineler: müayine, USM, MRT esasında qoyulur. Uşaqlığın atreziyasının müalicesi cerrahi yolladır, servikal kanalın atreziyası zamanı onun keçmemeziliyi bujlanma ve ya lazer rekanalizasiyası vasitesile aradan qaldırılır.

Uşaqlığın atreziyası barede ümumi melumat
Yaranma sebebine göre uşaqlığın atreziyasının 2 forması ayırd edilir: qazanılmış ve anadangelme (rüşeym ve daxili cinsiyyet orqanlarının inkişaf anomaliyaları neticesinde yaranan). Keçmemezliyin lokalizasiyasına göre ginekoloqlar uşaqlıq boynu ve cisminin atreziyasını qeyd edirler. Servikal kanalın atreziyası xarici ve ya daxili tağ seviyyesinde, bezen ise boyun kanalı boyunca müşahide olunur. Uşaqlığın atreziyası çox hallarda sidik çixarıcı yolların anomaliyaları ile müşayiet edilir.

Uşaqlığın atreziyasının sebebleri
Uşaqlığın atreziyasının sebebleri
Uşaqlığın anadangelme atreziyası adeten embrional ve fetal dövrde teratogen amillerin tesirinden yaranır. Normada uşaqlıq ve uşaqlıq yolunun proksimal hissesi distal müller axacaqlarının birleşmesi neticesinde yaranır. Axacaqların birleşme ve kanalizasiya baş vermeyen hissesinden asılı olaraq uşaqlıq atreziyasının bu ve ya diger formaları inkişaf edir. Hüceyrenin bölünmesi ve metabolizm proseslerinin pozulmasına sebeb olan elverişsiz ekzogen amillere ananın infeksion xesteliklikleri (herpes, xlamidioz, toksoplazmoz, sifilis ve s.), ionlaşdırıcı şüalanma, derman preparatları, alimentar sebebler aiddir.


Qazanılmış atreziyanın inkişafı uşaqlıq boşluğunun kobud qaşınması, gümüş nitrat ve ya elektrokoaqulyasıya ile servikal kanalın yandırılması, endoservisit, endometrit, abortlar (hamileliyin suni dayandırılması), uşaqlıq boynunun


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 916