canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlığın çoxsaylı mioması

Uşaqlığın çoxsaylı mioması – müxtelif ölçüye, böyüme tipine ve lokalizasiyaya malik 2 ve ya artıq miomatozun düyünün olması ile xarakterize edilir. Klinik elametler ve onların ağırlıq derecesi miomanın ölçüleri ve yerleşmesinden asılıdır. Uzun müddetli ve gur aybaşılar, qarnın aşağı hissesinde ağırlıq, tezyiq ve ağrı hissi, mayalanma ve hamileliyin daşınması ile bağlı problemleri qeyd oluna biler. Uşaqlığın çoxsaylı mioması ginekoloji baxış, kiçik çanağın USM, HSQ, histeroskopiya, laparoskopiya vasitesile aşkarlanır. Esas kriteriyaları (düyünlerin sayı, ölçüleri, yerleşmesi, xestenin yaş ve reproduktiv planı) nezere almaqla müalice konservativ ve ya cerrahi yolla (miomektomiya, histerektomiya) aparıla biler.

Uşaqlığın çoxsaylı mioması barede ümumi melumat
Uşaqlığın çoxsaylı (çoxdüyünlü) mioması (leyomioma, fibromioma) – miometriumdan inkişaf eden çoxsaylı xoşxasseli töremedir. Uşaqlığın çoxsaylı mioması bu patologiyalı qadınların 80%-de müşahide olunur. Son onillikler erzinde xestelik xeyli cavanlaşıb- evveller mioma gecikmiş reproduktiv ve premenopauzal yaş dövrlerinde (40-50 yaşda) aşkar olunurdusa, hal-hazırda patologiya 30-35 yaşlı xestelerde qeyd olunur.

Eyni zamanda müxtelif diametrli düyünlere rast gelmek olar: kiçik –2 sm-e, orta –6 sm-e qeder, böyük– 6 sm-den çox. Miomatoz düyünler eyni ve ya ferqli lokalizasiyaya (uşaqlığın cismi ve ya boynunda) ve böyüme istiqametine (subseroz, submukoz, interstisial, intraliqamentar) maliik olur. Bir sıra hallarda «düyün düyünde» tipi üzre böyüyen çoxsaylı miomalara rast gelinir. 95% düyünler uşaqlığın cisminde, az bir qismi ise uşaqlıq boynu ve bağ aparatında yerleşir. Çox zaman uşaqlığın çoxsaylı mioması aybaşı ve reproduktiv funksiyanın pozulmasına getirib çıxarır, bu sebebden onun müalice ve profilaktikası klinik ginekologiyanın mühüm meselelerinden hesab olunur.


Uşaqlığın çoxsaylı miomasının sebebleri
Uşaqlığın çoxsaylı miomasının sebebleri
Ekser tedqiqatçıların fikrince uşaqlığın mioması miometriumun


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7479 / 898