canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlıq yolu fistulaları

Uşaqlıq yolu fistulaları – uşaqlıq yolu ile bağırsaq ve ya sidik-ifrazat sistemi orqanları (sidik kisesi, sidik axarları, sidik kanalı) arasında patoloji elaqenin olması ile xarakterize edilir. Bağırsaq ve sidik yollarının möhteviyyatı (qaz, necis, sidik) fistula yolları ile uşaqlıq yoluna ifraz olunur. Uşaqlıq yolu fistulalarının diaqnostikasında ginekoloji baxış, kiçik çanaq orqanlarının endoskopik ve rentgenoloji müayinelerden istifade edilir. Fistulaların müalicesi cerrahi yolla olub, uşaqlıq yolunun diger orqanlarla patoloji elaqesinin likvidasiyasına yöneldilir.

Uşaqlıq yolu fistulaları barede ümumi melumat
Uşaqlıq yolu fistulaları mamalıq ve ginekologiyada rast gelinen ağır fesadlardan sayılır. Uşaqlıq yolunun divarları düz bağırsaq ve sidik-ifrazat sisteminin orqanları ile birbaşa temasda olduğundan, patoloji elaqenin yaranması zamanı onlar arasında fistula formalaşır.

Uşaqlıq yolu fistulalarının bir neçe növleri mövcuddur: vezikovaginal, ureterovaginal, uretrovaginal, rektovaginal, yoğun bağırsaq-uşaqlıq yolu, nazik bağırsaq-uşaqlıq yolu. Lokalizasiyasına göre uşaqlıq yolunun fistulaları aşağı (uşaqlıq yolunun aşağı 1/3 hissesinde), orta (orta 1/3-de) ve yuxarı formalara (yuxarı 1/3-de) bölünür. Uşaqlıq yolu fistulalarının ekseriyyeti qazanılmış xarakterli olur, xesteliyin inkişaf xüsusiyyetleri ve klinik elametleri qüsurun formalaşma sebeblerinden asılıdır.


Uşaqlıq yolu fistulalarının sebebleri
Uşaqlıq yolu fistulalarının sebebleri
Uşaqlıq yolunun travmatik fistulaları daha geniş yayılmışdır, onlar urologiya, proktologiya, mamalıq ve ginekologiya sahesinde invaziv manipulyasiyalar ve emeliyyatların aparılması zamanı bağırsaq, sidik kisesi ve uşaqlıq yolunun divarlarının zedelenmesi ile elaqedar yaranır. Sidik kisesinin divertikulları, stress menşeli sidik saxlamazlıq, uşaqlıq yolunun ön divarının enmesi ve kistalar zamanı icra olunan rekonstruktiv emeliyyatlar, radikal histerektomiya, uşaqlığın supravaginal amputasiyası çox vaxt


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7498 / 976