canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlıq yolunun arakesmesi

Uşaqlıq yolunun arakesmesi — anadangelme inkişaf anomaliyasıdır, bu zaman uşaqlıq yolu boylama ve ya köndelen yumşaq toxuma töremesi ile iki hisseye bölünür. Aybaşı ifrazatının axını pozulduqda patologiya qarnın aşağı hissesinde siklik yaranan tutmaşekilli ağrılar, oliqomenoreya ve ya amenoreya ile tezahür edir. Bezen simptomsuz gedir. Diaqnozun qoyulması üçün ginekoloji baxış, çanaq orqanlarının USM-den istifade olunur, ehtiyac olduqda bu müayineler rektoabdominal palpasiya, MRT, uşaqlıq yolunun zondlanması ile tamamlanır. Cerrahi korreksiya arakesmenin çertilmesi, xaric edilmesi, vaginoplastikanın aparılmasından ibaretdir.

Uşaqlıq yolunun arakesmesi barede ümumi melumat
Uşaqlıq yolunun arakesmesi nadir inkişaf qüsuru olub, texminen 70 000 qadından birinde rast gelinir. Anomal töremenin aybaşı qanının tebii ifrazına mane olduğu hallarda patologiya pubertat dövrde menarxe başlandıqdan sonra üze çıxır. Çox nadir hallarda hamileliyin III trimestrinde transabdominal USM aparılması zamanı dölde ve ya yenidoğulmuş qızda hecmli hidromukokolposun formalaşmasına getirib çıxaran uşaqlıq yolunun tam köndelen arakesmesi müeyyen edilir. Uşaqlıq yolunu boylama istiqametde bölen elastik qeyri-obstruktiv arakesmeler adeten reproduktiv yaşlı qadınlarda ginekoloji müayine prosesinde aşkarlanır.

Uşaqlıq yolunun arakesmesinin sebebleri
Uşaqlıq yolunun arakesmesinin sebebleri
Uşaqlıq yolunun ikileşmesi ve ya boylama bölünmesi cinsiyyet orqanlarının formalaşdığı müller kanallarının (cüt embrional töremelerin) anomal birleşmesi ve ya uşaqlıq yolunda kanalizasiya proseslerinin pozulması neticesinde yaranan anadangelme qüsurdur. Bu güne qeder uşaqlıq yolunda arakesmenin yaranma sebebleri tam müeyyen edilmemişdir. Mamalıq ve ginekologiya sahesinin mütexessisleri terefinden bir neçe nezeriyye ireli sürülmüşdür:


Genlerin translokasiyası. Müller-inhibeedici substansiyanın sintezini aktivleşdiren DNT sahesinin X-xromosoma yerdeyişmesi zamanı paramezonefral kanalların birleşmesi


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7498 / 972