canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vulvanın xerçengi

Vulvanın xerçengi – xarici cinsiyyet orqanlarının (cinsiyyet dodaqları, uşaqlıq yolu dehlizi, arxa bitişme, sidik kanalı ve s.) bedxasseli şişidir. Patologiya cinsiyyet orqanları nahiyesinde qaşınma, ağrı, xoralaşma, ekzofit töreme, qanlı ve irinli ifrazatla tezahür ede biler. Vulvanın xerçenginin diaqnostikası ginekoloji baxış, vulvoskopiya, yaxmanın sitoloji müayinesi ve bioptatın histoloji analizine esaslanır. Müalice meqsedile cerrahi, kimyaterapevtik ve şüa üsullarından istifade edilir.

Vulvanın xerçengi barede ümumi melumat
Bedxasseli onkoginekoloji xesteliklerin strukturunda texminen 2-5% teşkil edir, yayılma tezliyine göre uşaqlıq boynunun, endometriumun ve yumurtalıqların xerçenginden geride qalır. Vulvanın xerçengi esasen 65-75 yaşlı qadınlarda inkişaf edir; reproduktiv dövrde nadir hallarda aşkarlanır. Patologiyanın tipik lokalizasiyasına cinsiyyet dodaqları, klitor, uretra, arxa bitişme aiddir, bezen proses bartolin vezileri nahiyesini zedeleyir.

Vulvanın xerçengi xarici lokalizasiyalı şiş proseslerine aid olsa da 60%-den çox pasiyentler ginekoloqa xesteliyin artıq III–IV merhelesinde müraciet edir. Bu problemin aktuallığı profilaktik tedbirlerin lazımi seviyyede aparılmaması, vulvanın fon ve xerçengönü xesteliklerinin vaxtında müeyyen edilmemesi ile bağlıdır.


Vulvanın xerçenginin yaranma sebebleri
vulvanın xerçenginin müalicesi
Vulvanın xerçenginin etiologiyası kifayet qeder öyrenilmemişdir. Hesab olunur ki, vulvanın xerçenginin inkişafına sebeb olan mexanizmler klimaks ve postmenopauza dövrlerinde hormonal deyişikliklerle elaqedar işe düşür, bu da reseptorların estrogene hessaslığının azalmasına, toxumaların involyutiv deyişikliklerine getirib çıxarır. Elverişsiz şeraitde vulvanın toxumalarında proliferativ, displastik prosesler ve neticede bedxasseli transformasiya baş verir.

Vulvanın xerçengi adeten cinsiyyet orqanlarının distrofik proseslerinden – vulvanın kraurozu ve leykoplakiyası, sklerozlaşdırıcı demirovdan sonra inkişaf edir.


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 910