canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vulvit

Vulvit – vulvanın (qadın xarici cinsiyyet orqanlarının) iltihabi xesteliyidir. Qaşınma, yanğı hissi, cinsiyyet dodaqlarının şişkinliyi ve hiperemiyası, ağrılı sidik ifrazı, çox miqdarda ifrazatın olması ile xarakterize olunur. Gigiyenaya riayet edilmedikde, xarici cinsiyyet orqanlarının travmaları (birincili vulvit), genital ve ekstragenital xestelikler, endokrin pozğunluqların (ikincili vulvit) fonunda yarana biler. İnfeksiyanın daxili cinsiyyet orqanlarına yayılması ciddi tehlükeler töredir: kiçik yaşlı qızlarda vulvit cinsiyyet orqanlarının bitişmesi ile neticelene biler. İltihabi prosesin gedişinden asılı olaraq vulvitin keskin ve xroniki formaları ayırd edilir. Xesteliyin diaqnostikası üçün ginekoloq müayinesi mütleqdir.

Vulvit barede ümumi melumat
Qadın xarici cinsiyyet orqanlarının iltihabi prosesi (vulvit) bir sıra yerli ve ümumi xarakterli sebeblerin tesirinden yaranır. Xestelik zamanı klitor, böyük ve kiçik cinsiyyet dodaqları, uşaqlıq dehlizi ve onun vezileri, qızlıq perdesinin infeksiyalaşması baş verir. Vulvitin töredicileri adeten şerti-patogen mikroorqanizmler (bağırsaq çöpü, streptokok, stafilokok, maya göbeleyi), nadir hallarda cinsi yolla ötürülen xesteliklerin töredicileri (qonokokk, trixomonad, xlamidiya, virus ve s.) hesab edilir. Bezen verem ve difteriya töredicileri de bu xesteliye sebeb ola bilir. Selikli qişa ve derinin tamlığının pozulması, immunitetin zeiflemesi infeksiyanın inkişafına şerait yaradır.

Vulvit ve onun yaranma sebebleri
Vulvitin inkişafına sebeb olan amiller aşağıdakılardır:


Hormonal ve metabolizm pozğunluqları (yumurtalıqların disfunksiyası, piylenme ve şekerli diabet, vitamin ve mineral çatışmazlığı), allergik reaksiyalar;
Bağırsaq ve sidik yollarından patoloji yolların (fistula) olması;
Vulvitin sebebleri
Vulvitler birincili (infeksiya travma ve ya intim gigiyenaya riayet etmedikde) ve ikincili (infeksiya menbeyi diger orqan – uşaqlıq, uşaqlıq yolu, badamcıqlar, sidik kisesi ve böyrek olduqda) olur.


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 913