canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yumurtalığın apopleksiyası

Yumurtalığın apopleksiyası – ginekologiyada texiresalınmaz hal olub, yumurtalıq toxumasının qefleten tamlığının pozulması (dağılması) ile xarakterize olunur. Yumurtalığın apopleksiyası ovarial toxumaya qansızma, qarın boşluğuna müxtelif dereceli qanaxmalar ve keskin ağrı sindromu ile müşahide olunur. Diaqnostika ümumi müayine, uşaqlıq yolunun arxa tağının punksiyası, kiçik çanağın USM, laparoskopiyanın neticelerine esasen qoyulur. Yumurtalığın apopleksiyasının müalicesi ekser hallarda cerrahi yolla (orqan qoruyucu ve ya radikal) aparılır. Vaxtında yardım gösterildikde ve ağırlaşmaların (peritonit ve bitişme prosesleri) müşahide olunmadığı hallarda sağlamlıq ve növbeti hamilelik üçün proqnoz qenaetbexş sayılır.

Yumurtalığın apopleksiyası barede ümumi melumat
Yumurtalığın apopleksiyasının sinonimlerine hematoma, infarkt, yumurtalığın dağılması aiddir. Yumurtalığın apopleksiyasına ginekoloji patologiyalı qadınların 1-3%-de rast gelinir. Bu patologiya esasen 20-35 yaş qrupuna aid qadınlarda müşahide olunur. Ekser hallarda sağ yumurtalıqda inkişaf edir, bu da onun birbaşa aortadan ayrılan sağ yumurtalıq arteriyası ile zengin techiz olunmasından ireli gelir. Sağ yumurtalıq kütle ve ölçülerinin böyüklüyü, daha çox inkişaf etmiş limfa sisteminin olması ile xarakterize olunur. Sol yumurtalığın qan techizatı böyrek arteriyasından şaxelenen sol yumurtalıq arteriyası ile heyata keçirilir.

Klinik-morfoloji elametlere göre yumurtalığın follikulyar kistasından, ovulyasiya zamanı yetişmiş follikullardan, yumurtalığın stromasından, sarı cismin kistasından, disfunksiyalı yumurtalıqdan gelen qanaxmalar ayırd edilir. Yumurtalığın apopleksiyası 0,5-2,5% xestelerde qarındaxili qanaxmaların yaranmasına sebeb olur.


Yumurtalığın apopleksiyasının sebebleri
Yumurtalığın apopleksiyasının sebebleri
Yumurtalığın apopleksiyasının inkişafı patogenetik olaraq ovarial toxumanın spesifikliyi ile elaqelidir. Yaranma sebeblerine kiçik çanaq orqanlarının qanla techiz olma xüsusiyyetleri,


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 883