canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yumurtalıqların disfunksiyası

Yumurtalıqların disfunksiyası – endokrin pozğunluqlar ve ya iltihabi prosesle elaqedar yumurtalıqların hormonal funksiyasının pozulmasıdır. Yumurtalıqların disfunksiyası bir sıra patoloji hallarla özünü büruze verir. Aybaşı siklinin pozulması: onun heddinden artıq uzanması (35 günden artıq), ve ya azalması (21 günden az) ve sonradan disfunksional uşaqlıq qanaxmaları ile müşayiet olunması ile xarakterize edilir. Elece de predmenstrual sindromun simptomokompleksi ile tezahür edir. Yumurtalıqların disfunksiyası endometrioz, uşaqlığın miomaları, mastopatiya, süd vezilerinin xerçengi, sonsuzluğa sebeb ola biler.

Yumurtalıqların disfunksiyası barede ümumi melumat
Yumurtalıqların disfunksiyası ovulyasiyanın olmamasına ve aybaşı siklinin pozulmasına sebeb olan yumurtalıqların hormon hasil etme funksiyasının pozulmasıdır. Yumurtalıqların disfunksiyasının tezahürlerine disfunksional uşaqlıq qanaxmaları – aybaşının 35 günden artıq gecikmesinden sonra davametme müddeti 7 günden artıq olan qanaxmalar ve ya tez-tez tekrarlanan, qeyri-müntezem, müxtelif intervallarla baş veren (21 günden az olmaqla) aybaşılar aiddir.

Normal aybaşı sikli 21-35 gün, aybaşı qanaxması ise 3-7 gün davam edir. Aybaşı zamanı qan itirmenin fizioloji norması adeten 100-150 ml-den artıq olmur. Bu sebebden aybaşı siklinin ritmi, davametme müddeti ve qan itirmenin hecminde müşahide olunan her hansı bir kenaraçıxma yumurtalıqların disfunksiyasının elameti kimi qiymetlendirilir.

Yumurtalıqların disfunksiyasının elametleri
Yumurtalıqların disfunksiyasının elametleri
Yumurtalıqların fealiyyeti hipofizin ön payının hormonları: lüteinleşdirici hormon (LH), follikul stimule edici hormon (FSH) ve prolaktin terefinden tenzimlenir. Her bir aybaşı siklinde bu hormonların müeyyen nisbeti ovulyasıyanın baş vermesi ile geden normal yumurtalıq siklini temin edir. Bu sebebden yumurtalıqların disfunksiyasının esasında aybaşı siklinde anovulyasiyaya (ovulyasiyanın olmaması) sebeb olan hipotalamo-hipofizar


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 837