canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yumurtalıqların stromal tekomatozu

Yumurtalıqların stromal tekomatozu — ovarial stromanın xoşxasseli hormonal-aktiv hiperplaziyası olub, androgenlerin hipersekresiyası ve estrogenlerinin periferik toxumalarda sintezinin artması ile müşayiet edilir. Virilizasiya elametleri (hirsutizm, sesin kobudlaşması, klitorun hipertrofiyası), oliqomenoreya, amenoreya, sonsuzluq, visseral piylenme ile tezahür edir. Diaqnostika meqsedile androgenlerin, estrogenlerin, LH, FSH-ın miqdarı tehlil olunur, çanaq orqanlarının USM, yumurtalıqların MRT, KT, diaqnostik laparoskopiya ve bioptatın histoloji analizi aparılır. Müalice kombineolunmuş şekilde icra edilir: yumurtalıqların rezeksiyası ve yaxud ikiterefli ovarioektomiya, hormonal preparatların teyini.

Yumurtalıqların stromal tekomatozu barede ümumi melumat
Stromal tekomatoz (ovarial hipertekoz, yumurtalıqların stromal hiperplaziyası, Frenkel sindromu) — nadir ginekoloji xestelik olub, adeten perimenopauza ve ya postmenopauza dövründe müşahide edilir. Ovarial toxumanın patoloji artması hemçinin yumurtalıqlarında emeliyyat keçirmiş cavan pasiyentlerin 0,45%-de materialın histoloji analizi zamanı aşkarlanır. Tekomatozun yaranma sebebleri namelum qalsa da, qeyri-qenaetbexş premorbid fon (ekstragenital somatik, endokrin patologiyalar) ve aybaşı siklinin formalaşmasının pozulması (67,8% pasiyentlerde erken ve ya gec menarxe qeyd olunur) zamanı stromal hiperplaziyanın inkişaf riskinin yükselmesi müeyyen edilmişdir. Hipertekozun erken diaqnostikasının aktuallığı assosiasiyalı estrogen-hessas şişler ve reproduktiv yaşda olan xestelerin 65%-de rast gelinen birincili sonsuzluğun yüksek ehtimalı ile izah edilir.

Yumurtalıqların stromal tekomatozunun sebebleri
Yumurtalıqların stromal tekomatozunun sebebleri
Frenkel sindromunun etiologiyası indiye qeder öyrenilmemişdir. Ehtimal olunur ki, interstisial ovarial hüceyrelerin epitelioid teka-hüceyre elementlerine çevrilmesi ve tekomatoz ocaqların formalaşması xesteliye meylli qadınlarda hormonal tenzimin pozulması ile


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 850