canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yumurtalıqların xerçengi

Yumurtalıqların xerçengi – hormon sintez eden qadın cinsiyyet vezilerinin – yumurtalıqların birincili, ikincili ve ya metastatik xarakterli şiş xesteliyidir. Erken merhelelerde zeif simptomatikaya malik olur; patoqnomik elametler müşahide edilmir. Xesteliyin yayılmış formaları halsızlıq, ezginlik, iştahın azalması ve tehrif olunması, MBT funksiyalarının pozulması, dizurik deyişiklikler, assitle tezahür edir. Yumurtalıqların xerçenginin diaqnostikası fizikal ve vaginal müayineler, kiçik çanağın USM, NMRT ve KT, laparoskopiyanın aparılmasına, CA-125 onkomarkerin teyinine esaslanır. Patologiyanın müalicesinde cerrahi üsul (panhisterektomiya), polikimyaterapiya, radioterapiyadan istifade olunur.

Yumurtalıqların xerçengi barede ümumi melumat
Yumurtalıqların xerçengi ümumi onkopatologiyaların strukturunda 7-ci (4-6%), qadın cinsiyyet sisteminin bedxasseli şişleri arasında ise 3-cü yerde (uşaqlıq cismi xerçengi ve uşaqlıq boynu xerçenginden sonra) dayanır. Patologiyaya esasen predklimakterik ve klimakterik dövrlerde rast gelinir, lakin onun 40 yaşdan kiçik qadınlarda aşkarlanması inkar edulmir.

Yumurtalıqların xerçenginin tesnifatı
Yumurtalıqların xerçenginin yaranma sebebleri
Xerçengin ilkin ocağının yaranma yerine göre yumurtalıqların birincili, ikincili ve metastatik zedelenmeleri ayırd edilir. Birincili xerçeng zamanı ilkin ocaq yumurtalıqda lokalizasiya olunur. Birincili şişler papillyar ve ya vezili quruluşa malik epitel töremeleridir, bezen bu şişler sethi epitel hüceyrelerinden inkişaf edir. Yumurtalıqların birincili xerçengi adeten ikiterefli olub, sert konsistensiya ve nahamar sethe malikdir; esasen 30 yaşdan cavan qadınlarda rast gelinir.


Yumurtalıqların ikincili xerçengi klinik halların 80%-ni teşkil edir. Xerçengin bu forması yumurtalıqların seroz, teratoid ve ya psevdomusinoz kistomalarından emele gelir. Seroz sistadenokarsinomalar 50-60, musinoz növler ise 55-60 yaşdan sonra yaranır. İkincili endometroid sistadenokarsinomalar cavan, xüsusen,


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qadın xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 827