canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Burun qanaxması

Burun qanaxması – qan damarlarının tamlığının pozulması neticesinde burun boşluğundan qanın axmasıdır. Ekser hallarda burnun travmaları ve iltihabi proseslerini müşayiet edir. Qan xestelikleri ile elaqedar baş vere biler. Burun deliklerinden damcı şeklinde ve ya şırnaqla al rengli qanın ifrazı, onun udlağın arxa divarı boyunca axması ile xarakterize olunur. Burun qanaxmasında qulaqda küy ve başgicellenme yarana biler. Residivleşen gur qanaxmalar arterial tezyiqin keskin azalmasına, nebzin yükselmesine, ümumi halsızlığa sebeb olur. Heddinden artıq qanitirme heyat üçün tehlükeli sayılır.

Burun qanaxmasının yaranma sebebleri
Burun qanaxması – geniş yayılmış patoloji veziyyetdir. LOR-şöbeye hospitalizasiya olunan xestelerin texminen 10%-de burun qanaxması müşahide edilir. Burun qanaxmalarının sebebleri ümumi ve yerli olur.

Yerli sebebler:


Ümumi sebebleri:

Burun qanaxmasının tesnifatı
Burun qanaxmasının sebebleri
Qanitirmenin menbeyinin burun boşluğunda lokalizasiyasından asılı olaraq, burun qanaxmaları 2 formaya bölünür: ön ve arxa. 90-95% hallarda ön qanaxmalar Kisselbax zonasının qan damarları ile zengin olması neticesinde baş verir. Bu zonada nazik selikli qişa ile örtülü, selikaltı qatın demek olar ki, rast gelinmediyi çoxsaylı xırda damarlar yerleşir. Ön burun qanaxmaları nadir hallarda güclü olur. Onlar pasiyentin heyatı üçün esla tehlüke daşımır. Çox zaman öz-özüne kesilirler.

Arxa burun qanaxmalarının menbeyi burun boşluğunun derinliyinde lokalizasiya olunan iri damarlardır. Hemin damarlar iri diametre malik olduqlarından arxa burun qanaxmaları massiv xarakterli olur ve tibbi yardın gösterilmeden dayanmır. Bele hallar insan üçün tehlükeli hesab olunur.

Qanitirme aşağıdakı üsulla qiymetlendirilir:

Burun qanaxmasının elametleri
Burun qanaxmalarının elametleri 3 qrupa bölünür:

Bir qrup pasiyentlerde burun qanaxması qefleten baş verir. Digerlerinde ise qanaxmadan evvel başgicellenme, qulaqlarda küy, baş ağrıları, burunda qaşınma


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 807