canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Haymorit

Haymorit – burnun haymor ciblerinin (eng sümüyünün boşluqları) iltihabıdır. Onun klinik elametlerine burun teneffüsünün çetinleşmesi, burun yollarından selikli-irinli ifrazatın axması, burun kökü ve qanadlarında intensiv ağrılar, zedelenmiş terefde yanaq ve göz qapağının şişkinliyi, beden temperaturunun yükselmesi aiddir. Müaliceye vaxtında başlanıldıqda ağır fesadların: otit, meningit, baş beynin absesi, göz yuvasının fleqmonası, osteomielit, ürek ve böyreklerin zedelenmesinin qarşısını almaq mümkündür.

Haymorit barede ümumi melumat
Haymorit keskin ve ya xroniki formada gede biler. Beynelxalq tibbi statistikanın melumatlarına esasen inkişaf etmiş ölkelerde ehalinin texminen 10%-de keskin haymorit ve diger sinusitler müşahide edilir. 5 yaşa qeder uşaqlarda xesteliye demek olar ki, rast gelinmir. Bu da onlarda burunetrafı ciblerin tam inkişaf etmemesi ile bağlıdır.

Haymoritin inkişaf mexanizmi
Haymor cibi – üst çenede yerleşen hava ile dolu boşluqdur. Eng sümüyünün bu boşluğu yuxarıdan göz yuvası, aşağıdan – ağız boşluğu, daxili hisseden ise burun boşluğu ile ümumi sümük divarına malikdir.


Haymor cibi diger burunetrafı ciblerle (2 alın, 2 xelbirebenzer ve 1 esas) beraber aşağıdakı funksiyaları yerine yetirir:

Bütün cibler nazik delik vasitesile burun boşluğu ile birleşirler. Her hansı bir sebebden bu delikler tutulduqda ciblerin ventilyasiya ve temizlenmesi pozulur. Boşluqda mikroblar toplanır, iltihab yaranır.

Haymoritin yaranma sebebleri
Haymoritin yaranma sebebleri
Haymorit streptokokk, stafilokokk, xlamidiya, hemofil çöpü, mikoplazma, göbelek ve viruslar terefinden töredile biler. Böyüklerde haymorit adeten virus, Haemophilus influenzae ve Streptococcus pneumoniae menşeli olur. Uşaqlarda ise xesteliye esasen xlamidiya ve mikoplazma sebeb olur. Zeif orqanizme ve immun patologiyalarına malik olan xestelerde haymoritin töredicisi qisminde sparofit mikroflora ve göbelekler iştirak edir.

Haymoritin risk amilleri
Haymor cibinin normal


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 811